Stěžovatel posílá své podněty různým úřadům poštou. Ilustrační snímek

Stěžovatel posílá své podněty různým úřadům poštou. Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Bořenovice trápí notorický stěžovatel. Mění si jména a vadí mu leccos

  • 6
Josef Slabý nebo třeba pan Jaroš, přítel přírody. Ať už si tento člověk půjčí jakékoli jméno, jedná se zřejmě o jednu a tu samou osobu z Bořenovic na Kroměřížsku, která si na obec neustále stěžuje a trápí tak vedení radnice. Tomu došla trpělivost a věc předá policii.

Každá z dosavadních stížností se ukázala jako neopodstatněná.

Pravděpodobně je sepisuje některý z obyvatel obce. "Podle mě tomu tak je, protože dotyčný má docela přesné informace, ale nesprávně je používá a vytrhává úryvky z kontextu. Něco vidí, něco se dozvěděl z médií a pak to smíchá a prezentuje nesmysly," komentoval starosta Bořenovic Jakub Bednárek.

Dvě ze tří stížnosti prý pojí stejné písmo. "Podle stylu i volby slov odhadujeme, že se jedná o staršího člověka," dodal Bednárek s tím, že několik vlastních tipů, o koho by se mohlo jednat, má.

Psal i ministru dopravy

Jedna ze stížností byla adresována osobně ministru dopravy. "Dopis podepsaný jménem Josef Slabý, bez uvedené zpáteční adresy, ministerstvo skutečně obdrželo," potvrdila 5plus2.cz Andrea Volaříková z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Dopis podatelna zaevidovala 16. dubna 2014.

"Podnět se týkal rekonstrukce silnice III. třídy z Holešova do Bořenovic a místních komunikací v Bořenovicích, kterou prováděla v roce 2010 firma Skanska. Podání se týkalo konkrétně délky prováděných prací a rozsahu oprav," dodala.

Podle starosty Bednárka stěžovatel tvrdil, že cesta měla být dokončena za čtyři až pět týdnů, a kromě délky kritizoval i náklady.

"Toto podání bylo ministerstvem dopravy prověřeno u ŘSD, Závod Brno, který konstatoval, že veškeré opravy místních komunikací proběhly podle schválené projektové dokumentace bez víceprací a v termínech dle harmonogramu," uvedla Volaříková s tím, že pro ministerstvo je stížnost nyní uzavřená věc.

Další stížnost došla na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kvůli výběrovému řízení, které se konalo asi před dvěma lety. Když si však zmíněný úřad vyžádal od obce dokumenty, opět nebylo co řešit, protože výběrové řízení bylo v pořádku.

Změny jmen a stížnost na korespodenčním lístku

Třetí ze stížností se týkala prokácení a nového vysázení sadu u koupaliště a směřována byla na krajský odbor životního prostředí.

"Dostavila se kontrola z holešovského odboru životního prostředí. Úředníci opět nezjistili žádné pochybení a náš postup schválili. Tehdy si stěžovatel říkal J. Jaroš - přítel přírody," kroutí hlavou starosta. Tato stížnost byla zaslána na korespondenčním lístku a napsaná byla strojem.

Kritik, který se pravděpodobně schovává pod různými jmény, má přitom ze zákona právo chtít od obce informace.

"Nepřišel ani jednou, místo toho píše nesmyslné stížnosti. Jako neuvolněného starostu, který má starostování jen jako vedlejší povolání, mě to docela zatěžuje," posteskl si Bednárek. Navíc dodal, že se nemůže jednat ani o žádný konkurenční boj.

"Veřejně jsem vyhlásil, že příště se o post starosty už ucházet nebudu. Za těch osm let, co jsem v obci pracoval, se nám myslím pro sto osmdesát obyvatel podařilo udělat hodně dobrého. Ale tohle jednání nechápu. I proto jsme se se zastupiteli rozhodli, že věc předáme policii," upozornil starosta.