(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Milan Petele, MF DNES

Dražší je jen Praha. Ceny pozemků ve Zlínském kraji prudce vzrostly

  • 11
Ceny stavebních pozemků, jež se prodávají ve Zlínském kraji, šly v posledních letech strmě nahoru. Dražší jsou jen v hlavním městě. Metr čtvereční vyjde i na skoro 1 900 korun.

Dlouho hledali volná místa, kde by šlo stavět rodinné domy, ale nedařilo se.

„Přišli jsme kvůli tomu o několik mladých rodin, které se odstěhovaly do vesnic v okolí. Jenže stavební místa nebyla, zájemce jsme museli odmítat,“ popsala Eliška Olšáková, starostka Valašských Klobouků.

Až teď v pětitisícovém městě konečně uspěli. Sedmnáct stavebních parcel vzniklo v ulici Dlouhá nedaleko centra a blízko školy a zdravotního střediska, metr čtvereční pozemku vyjde na tisícovku.

„Hlad po pozemcích je velký a tato lokalita se otevřela po 23 letech. Jde o první vlnu prodeje, v budoucnu zde můžeme přidat další místa,“ plánuje Olšáková, kterou potěšil i fakt, že soukromý investor postavil nový dům s 21 byty v Luční ulici.

„Bez nabídky bydlení nemáte šanci hlavně mladé rodiny udržet,“ líčí.

Cena za pozemky se za sedm let zvýšila o 184 procent

Podobná slova znějí z každého většího sídla ve Zlínském kraji. Jenže města narážejí na to, že pozemků pro bytovou výstavbu je v regionu zoufale málo. Mnohé radnice v minulosti podcenily skutečnost, že je třeba chystat další zóny pro bydlení.

Hodně obyvatel navíc nemovitosti nechce prodávat. Náklady na údržbu pozemků jsou pro ně minimální, a drží je pro svoje děti.

Zlínu chybí další místa pro nové bydlení, magistrát hledá nové lokality

„Jsou to patrioti, mají k nim citovou vazbu. Přitom mnohdy jde o pole nebo louky ve špatném stavu. Ale lidé je nechávají pro další rodinnou generaci,“ konstatovala Kamila Buráňová z realitní kanceláře RE/MAX Plus.

I proto jdou ceny raketově nahoru. Například podle statistik pozemků prodaných firmou RE/MAX ještě v roce 2010 stál metr čtvereční ve Zlínském kraji průměrně 666 korun, loni už to bylo 1892. Za sedm let tak jde o zdražení o neuvěřitelných 184 procent.

„Lidé by rádi stavěli, ale nemají kde. Pořád někdo volá a ptá se, jenže není skoro co nabídnout. Ve větších městech není skoro nic k dispozici, menší jsou na tom jen o trochu lépe. Například v Uherském Brodě se nyní doprodává lokalita Pod Zámkem, kde vyrostlo téměř 50 domů,“ zmínila Buráňová.

Nejatraktivnější jsou Zlínsko a Uherskohradišťsko

Samotné radnice až na výjimky moc vlastních pozemků nemají. Uherské Hradiště takto nabídne lokality Nad Žlebem v Mařaticích a U Řeky v Jarošově.

Vedení Chropyně zase prodává místa pro rodinné domy v Podlesí, minimální cena tam činí 500 korun za metr čtvereční.

„V první etapě od roku 2007 se prodalo patnáct pozemků, zájem mezi lidmi je vysoký. Do budoucna město počítá s lokalitou u vlakového nádraží, kde se zatím vykupují pozemky,“ vysvětlila Hana Večeřová z finančního odboru radnice.

Ve Zlíně zase finišuje práce na koncepci bytového hospodářství, v jejímž rámci nechybí ani analýza míst, kde by šlo v budoucnosti stavět.

„V úvahu připadají Boněcké rybníky, další místa se pak mohou v územním plánu přeměnit na plochy určené k zástavbě,“ poznamenal náměstek primátora Jiří Korec.

Relativně dost pozemků je v regionu volných na Kroměřížsku, které ale není tak atraktivní jako Zlínsko nebo Uherskohradišťsko.

„Zlín je krajské město se spoustou benefitů a Uherské Hradiště má skvělé zázemí pro život,“ popsala Buráňová.

Ceny ve Zlíně již jsou tak neúměrně vysoko, že mnohým lidem přestalo vadit dojíždění a raději jdou bydlet jinam. V některých vesnicích stojí metr čtvereční jen 500 korun, kolem Zlína už to je okolo 1000 korun a přímo v krajském městě jde o částku 1500 až 2000 korun za metr čtvereční.

„Řada lidí to řeší tak, že koupí starou nemovitost, kterou nechá zbourat, a má volný pozemek,“ naznačila Buráňová.