Starostům vadí, že kraj posílá miliony na stavbu golfových areálů ve Zlínském

Starostům vadí, že kraj posílá miliony na stavbu golfových areálů ve Zlínském kraji. Jinde pak podle nich peníze chybí. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Starostové se zlobí. Místo na nutné opravy dává kraj miliony na golf

  • 5
Starostové obcí ve Zlínském kraji se bouří proti rozdělování milionů korun z krajských dotací. Zástupcům radnice vadí, že velké částky končí na kontech soukromých firem, které v regionu budují golfové areály. Naopak na opravy školek či školních jídelen vesnice peníze nedostanou.

Upozornit na podle nich nespravedlivé rozdělování dotací se rozhodlo asi čtyřicet starostů. Poukazují na to, že politici při dělení milionů korun z Evropské unie mnohdy upřednostňují kratochvíli pár jedinců před potřebami většiny.

"Jen za žádost o dotaci na přístavbu mateřské školy jsme utratili 100 tisíc korun. Náklady na celou akci jsou 14 milionů korun. Nedostali jsme ale ani korunu," zlobí se starosta Březnice Josef Hutěčka.

Podobně si stěžují i jeho kolegové. Hygienici například hrozí, že zavřou jídelnu a kuchyni v Základní škole ve Hvozdné. Je stará a nevyhovující. Obec ale neuspěla s dotací na jejich opravu. A nezbude jí než se na mnoho let zadlužit.

"Politici by měli víc rozlišovat, na co jsou peníze skutečně potřeba a co je už nástavba," myslí si starosta Hvozdné Miroslav Válek.

Na golf loni šlo 160 milionů korun

Starostové narážejí na to, že jenom loni šlo z Regionálního operačního programu Střední Morava asi 160 milionů na čtyři projekty golfových hřišť. Třeba firma HP Tronic dostala přes 15 milionů jen na pokračovaní výstavby golfového areálu u hotelu Horal ve Velkých Karlovicích.

Její vedení se hájí tím, že pomáhá s rozvojem cestovního ruchu v oblasti a dává tamním lidem práci. "Tvrzení, že 'vyvolení majitelé luxusních hotelů a golfových hřišť mají přednost před venkovskými obcemi‘, považuji za zavádějící a tendenční," prohlásil ředitel HP Tronic Daniel Večeřa.

"Golfová hřiště pomáhají turismu a slouží veřejnosti"

"Smyslem dotací do cestovního ruchu bylo a je vyvolat novou hospodářskou aktivitu v této oblasti. Do rozvoje cestovního ruchu ve Velkých Karlovicích už jsme investovali více než 400 milionů," dodal Večeřa s tím, že navíc golfové hřiště slouží veřejnosti.

Večeřa považuje protesty starostů za politikum. Organizuje je totiž hnutí Starostové a nezávislí, které zaplatilo i výrobu plakátů a odznáčků na recesistický průvod, který starostové uspořádali.

Lukáš: Probrali se teď, ale rozhodovalo se před šesti lety

Stejný názor sdílí i náměstek zlínského hejtmana a člen vedení Regionálního operačního programu střední Morava Libor Lukáš (jemu byl na nedávné protestní akci adresován transparent "Libor, já a Rudolf, chodíváme na golf").

"Vyvolává to úsměv na tváři, že se páni starostové probrali až teď a udělali si happening. Ale už je pozdě. O penězích se rozhodovalo před šesti lety," reaguje na výtky Lukáš.

Investice do golfových hřišť hájí jako Večeřa tím, že posilují cestovní ruch a zaměstnávají lidi. "Doporučil bych starostům, aby neztráceli čas radovánkami. Považuji to z jejich strany za populismus a předčasné zahájení volební kampaně," dodal Lukáš.

Lukášova obec získala 10 milionů na koupaliště

Mimochodem, z regionálního operačního programu loni získala 10 milionů korun také obec Pitín, odkud Lukáš pochází a kde je místostarosta jeho syn David. Peníze šly na výstavbu koupaliště, které by se mělo otevřít za rok v létě. "Koupaliště je poslední částí našeho sportovního areálu u cyklistické magistrály," upřesnil David Lukáš.

Skoro 30 milionů z Bruselu šlo přes regionální operační program do Ostrožské Nové Vsi na modernizaci tamního golfového areálu. Další částky putovaly na golfová sportoviště v Olomouckém kraji, který je v programu se Zlínským sdružený.

"Golf je okrajový sport podobně jako vodní sporty nebo rybaření. A nevím o tom, že by do nich šly takové částky," komentuje to Tomáš Chmela ze Sdružení místních samospráv ČR.