Pořadatel festivalu Zlínské jaro Tomáš Pasterný pomáhá s vyskladněným kusů Havlova srdce. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Voskové Srdce pro Havla dorazilo ve 115 kusech, Zlín je uvidí v květnu

  • 7
Váží přes dvě tuny, měří dva metry a při velkém vedru taje. Obří voskové Srdce pro Havla dorazilo před několika dny do Zlína. Je rozložené na desítky kusů, návštěvníci květnového festivalu Zlínské jaro už je ale zase uvidí vcelku.

"Pár týdnů tady ale počká, než ho zase složíme," naznačil Tomáš Pasterný, pořadatel festivalu Zlínské jaro.

Známá plastika vytvořená ze svíček zapálených na památku prezidenta Václava Havla, posbíraných z celé republiky, bude součástí této akce. Festival začíná 8. května.

Z brněnského divadla Husa na provázku přivezli srdce v nákladním autě a rozložené na 115 kusů. Právě tolik částí autoři vytvořili, aby plastika držela pohromadě. Všechny se na podlahu auta musely vejít v jediné vrstvě.

"Kusy nemohou ležet na sobě, protože by se zničily," vysvětlil jeden z autorů plastiky Roman Švejda. Absolvent Filmové školy ve Zlíně, který se věnuje interiérovému výtvarnictví, pochází z nedalekého Uherského Ostrohu.

V srdci je stará svíčka z Jeruzaléma i zlínský vosk

I proto právě on zařizoval při výrobě srdce dodání svíček z moravských regionů v republice. Jeho kolega Lukáš Gavlovský měl naopak na starost hlavní město, ze kterého se parafínu nasbíralo nejvíce.

"Na Moravě se často stávalo, že vosk vyhořel, lidé pak přišli a sfouknuté svíčky znovu zapalovali. Ale zlínský vosk se v srdci určitě najde," konstatoval Švejda.

Svíčky pro výrobu netradiční plastiky posílali po smrti Václava Havla lidé z celé republiky. Někteří přinesli i talismany a kamínky. "Jedna paní nám dala pětadvacet let starou svíčku z Jeruzaléma," prozradil Švejda.

Dobrovolníci stěhovali srdce do zlínského zámku přes hodinu. A pozor museli dávat nejen na to, aby jim hladký dvacetikilogramový kus nevypadl z ruky, ale také na správné umístění. Každá část je totiž označená číslem a písmenem, aby bylo jasné, kam patří.

Značky budou potřeba i při sestavování srdce. To budou dobrovolníci dávat dohromady 8. května.

Otevřené srdce, do kterého každý může vstoupit, bude na zámku minimálně do konce festivalu. Od června se přesune do zámeckého sklepení v Uherském Ostrohu.