Mladí sommeliéři soutěžili v Kroměříži, i nezletilí musejí víno ochutnávat

  9:47aktualizováno  9:47
Do Kroměříže se sjeli středoškoláci na mezinárodní soutěž v sommeliérství. Studenti musí rozpoznat vůni, barvu, její podtóny a dokáží ke konkrétnímu pokrmu doporučit to nejlepší víno.

Martin Brabenec, student třetího ročníku Integrované střední školy v Hodoníně, se zúčastnil soutěže mladých sommeliérů v Kroměříži. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Osmnáctiletý Martin Brabenec, student třetího ročníku Integrované střední školy v Hodoníně, může být jednou sommeliérem v některém ze špičkových hotelů.

„Ohromně mě to baví, nikdy jsem ani neuvažoval, že bych dělal jiný obor,“ vypráví.

Byl jedním ze soutěžících, kteří se předvedli odborné porotě na půdě Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži, kde se konala pravidelná studentská soutěž. Přilákala také studenty z Polska, Portugalska, Itálie a Slovenska.

Sommeliér musí být zároveň manažer, vědět, jaké nápoje objednat, a dokázat předvídat, o co budou hosté stát.

„Musíme umět nabídnout nejen víno, ale třeba i doutník,“ podotkl Brabenec.

Povinností jsou dva jazyky, další jsou dobrovolné

Nejde o specializované studium, jen jednu část toho, co obnáší obor kuchař-číšník. A nepovinnou.

„Každá odbornost navíc se hodí, při hledání zaměstnání to může být výhoda,“ míní mladík.

Stejně je to i s cizími jazyky. Standardně se ve škole učí dva, každý navíc je dobrovolný.

„Není nutné umět plynule francouzsky, ale je určitě výhoda, když se číšník dorozumí alespoň o rozsahu objednávky,“ uvědomuje si Brabenec.

Ochutnávat se musí

Dotaz, jak se učí budoucí sommeliéři, když ještě nejsou plnoletí a nemohou ochutnávat, ho rozesměje.

„Teď už plnoletý jsem. Ochutnávat se musí, bez toho to nejde. Nemohu nabízet chuť, kterou neznám,“ říká.

A za pravdu mu dává i odborný porotce Radek Bušina.

„Kuchař také nemůže vařit bez ochutnávání. Tvrdím, že ochutnávat mají, i když jim není osmnáct. To ale rozhodně neznamená, že mají víno pít, to by bylo něco jiného,“ podotýká učitel, který působí na brněnské Střední škole Charbulova.

Brabenec pochází z vinařské oblasti Hodonína, rodinné vinice ho ale k oboru nepřivedly.

„Ty mají známí, stejně jako hospodu. Už jako malý kluk jsem tam pomáhal, třeba s umýváním nádobí. I to mě bavilo, jen jsem váhal, jestli být cukrář, nebo číšník,“ vzpomíná.

Sám má nejraději Cabernet Moravia. „Je to trochu těžší červené víno, ideální k hovězímu nebo zvěřině,“ radí.

  • Nejčtenější

Kometa překvapivě padla ve Zlíně, Sparta jasně přehrála Kladno

Hokejisté Zlína slaví cenné vítězství nad Kometou, kterou v předehrávce 21. kola extraligy udolali 5:4. A to především...

Budějovice vyhrály v Litoměřicích, první lize vévodí už o 14 bodů

Hokejisté Českých Budějovic vyhráli ve 22. kole první ligy na ledě druhých Litoměřic 8:5 a svůj náskok v čele tabulky...

Čelní střet nepřežila mladá spolujezdkyně, tři další mladí se vážně zranili

Po převozu do nemocnice podlehla svým zraněním mladá spolujezdkyně cestující ve voze, který v Otrokovicích dostal smyk...

Budějovice - Slovácko 2:0, skvělá forma nováčka, vyhrál popáté v řadě

Fotbalisté Českých Budějovic potvrdili vynikající fazonu, v 16. kole nejvyšší soutěže si připsali páté vítězství po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Silničáři už upravují trasu D55 u Starého Města, budování začne příští rok

Silničáři začali pracovat na úseku dálnice D55 z Babic do Starého Města. Osm kilometrů dlouhou silnici budou stavět tři...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

Silničáři už upravují trasu D55 u Starého Města, budování začne příští rok

Silničáři začali pracovat na úseku dálnice D55 z Babic do Starého Města. Osm kilometrů dlouhou silnici budou stavět tři...

Zlín testuje v první ulici rezidentní parkování, na rok stojí 1 500 korun

Město Zlín udělalo další krok k tomu, aby lidé z centra měli snadnější parkování. Technické služby začaly prodávat...

Praktičtí lékaři získají více pravomocí, řešit budou cukrovku i demenci

Včasný záchyt demence, péče o pacienty s rizikem cukrovky, testy pro rychlé odhalení plicní embolie či hluboké žilní...

Čítárna v parku i koš na nedopalky už stojí, Zlín vybírá další projekty

Obyvatelé krajského města mohou v rámci projektu Tvoříme Zlín vybrat, co se má změnit či opravit. Radnice na to uvolní...

Najdete na iDNES.cz