Tradice pečení se na Valašsku dědí, říká autorka nejlepšího frgálu

  12:35aktualizováno  12:35
Sedmý ročník Karlovského gastrofestivalu přilákal na Valašsko šestnáct tisíc lidí. Poprvé se konala soutěž o nejlepší klobásu a tradičně se vybíral nejlepší valašský frgál. Ten nově musí splňovat podmínky stanovené EU, proto bylo přihlášených vzorků méně než dřív.

Do poroty hodnotící frgály zasedla také herečka Anna Geislerová. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Její dcera loni vyhrála soutěž o nejlepší valašský frgál s tvarohovým receptem. A letos uspěla i Alena Krmenčíková z Leskovce. Také s tvarohovým frgálem.

Dcera Zdena Pončíková však nemusela být moc smutná, skončila totiž hned na druhém místě.

„Frgály si pečeme jen doma, zdědila jsem recept po mamince. Když je dobrý tvaroh, tak to jde samo,“ usmívala se čtyřiašedesátiletá výherkyně, která pracuje jako kuchařka v jídelně ve Vsetíně.

Fotogalerie

Právě nedělní soutěž valašských frgálů byla hlavní událostí Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

Vzorků bylo letos „jen“ 57, ještě loni jich přitom dorazilo 98. Důvodem je fakt, že od loňského listopadu chrání valašský frgál zeměpisné označení Evropské unie. Připravovat jej mohou jen pekaři, kteří sídlí na území vymezeném průsečíkem tří historických map Valašska (více zde).

„Pravidla jsou přísnější a někteří pekaři o nich nevěděli. Ale je to dobře, frgály patří historicky na Valašsko,“ podotkla Zuzana Vašutová, šéfka pořádajícího hotelu Lanterna.

Účastníky ale nechtěli odmítat, jen je případně přesunuli do jiné kategorie. „Jsme rádi, když se zapojí třeba hotelové školy, kde vedou děti k tradici a dodržování správné receptury,“ vysvětlila Vašutová.

Frgál s domácím a kupovaným levným tvarohem? To je rozdíl

Pečení frgálů je na Valašsku záležitostí, která se dědí z generace na generaci.

„I mladé cérky jsou na to šikovné. Hodně se učí od maminek, jak nechat nakynout těsto. Ale vyzkoušet si to musí samy, bez praxe to nejde,“ uvedla členka poroty Marie Vašutová. Podle ní už dnes při výrobě není čím překvapit.

„Měli jsme frgály z bílého máku, letos je zase rebarborový,“ popsala.

Soutěže v Karlovicích

Nejlepší valašský frgál

1. Alena Krmenčíková
2. Zdena Pončíková
3. Pekárna Anežka Palačov
4. Lenka Zemanová, Anna Šauerová
5. Miroslava Světinská

Nejlepší klobása

1. Jaroslav Singer - Klobása Klasik, Vizovice
2. Ctibor Švirák - Valašské klobásy, Vsetín
3. Jan Obadal - domácí, Vlachovice

Pravý frgál má mít v průměru 30 centimetrů, váží přibližně 600 gramů a vždy je plněn pouze jednou náplní. Na tom, zda se takový koláč peče přímo na Valašsku nebo o pár kilometrů za jeho hranicí, přitom někdy ani tak moc nezáleží. Daleko důležitější jsou suroviny, které se při tom používají.

„Když nám někdo přinese frgál s domácím tvarohem a pak ochutnáváme jiný frgál s tvarohem za pár korun ze supermarketu, je to obrovský rozdíl,“ naznačil další porotce Štefan Šimkovič.

Jeho kolegyní při hodnocení sedmapadesáti koláčů se v neděli stala herečka Anna Geislerová.

„Nejvíc mi chutnaly hruškové a tvarohové,“ zmínila frgály, které společně s makovými patří mezi základní trojici, která se na Valašsku odjakživa dělá.

„Ale klidně bych se pustila do hodnocení klobás nebo sýrů, k těm mám přece jen blíž,“ usmála se Geislerová.

Premiérová soutěž o nejlepší klobásu byla přitom tahákem sobotního programu. Mezi dvanácti účastníky uspěl řezník Jaroslav Singer ze Lhotska.

„O první dvě místa se podělili profesionální řezníci, ale ostatní za nimi nezaostávali. Tím, co amatérským výrobcům v hodnocení škodilo, bylo přílišné solení,“ řekl majitel pořádajícího Penzion Pod Pralesem Lubor Gášek.

Dalším lákadlem byla i galavečeře a oběd šéfkuchaře a držitele Michelinské hvězdy Romana Pauluse.

Autor:

Nejčtenější

Poslance Feriho na vinařské slavnosti napadli dva muži, skončil v nemocnici

Dominik Feri na konferenci k 20 letům Česka v NATO. (12. března 2019)

Poslance TOP 09 Dominika Feriho napadla na koštu vín v obci Boršice na Uherskohradišťsku dvojice mužů. Zraněný Feri byl...

Jen hospodská rvačka, řekl o napadení poslance Feriho jeden z útočníků

Jeden z útočníků na poslance Feriho promluvil

Jako běžnou hospodskou rvačku označuje jeden z účastníků incidentu s poslancem z TOP 09 Dominikem Ferim, který se...

Nejslavnější duel na závěr nadstavby. A kdo také může hrát o poháry

Jakub Yunis (v modrém uprostřed) z Olomouce v hlavičkovém souboji s teplickým...

Když slávisté ve zbývajících šesti kolech udrží první příčku, trofej za triumf ve fotbalové lize převezmou po utkání se...

Trpišovský po porážce: Změny nám neprospívají, Zlín je noční můra

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský sleduje hru svých svěřenců ve Zlíně.

Za statečný výkon na Stamford Bridge pršela na jeho družinu ze všech stran chvála. Tři dny po zápase s Chelsea však...

Kdyby se otec dozvěděl o podvodech, končím, řekl soudu lihový boss Březina

Radek Březina u zlínského soudu.

Za mimořádných bezpečnostních opatření začal u zlínského soudu vypovídat dlouholetý šéf lihové mafie Radek Březina....

Další z rubriky

České dráhy budou dál dominovat Zlínskému kraji, obslouží i Kroměřížsko

RegioShark – dvouvozový vlak Českých drah

Zlínský kraj se dohodl na přidělení poslední části regionálních tratí s Českými drahami. Ty v regionu přišly o monopol,...

Jen hospodská rvačka, řekl o napadení poslance Feriho jeden z útočníků

Jeden z útočníků na poslance Feriho promluvil

Jako běžnou hospodskou rvačku označuje jeden z účastníků incidentu s poslancem z TOP 09 Dominikem Ferim, který se...

Čechmánkův pivovar chátrá, jeho prodejem se druhým rokem zabývá soud

Bývalý pivovar Romana Čechmánka ve Zlíně.

Na základě žalob se soud už druhým rokem zabývá kritizovaným prodejem zlínského pivovaru s restaurací bývalého...

Kyberšikana přibývá: Jak před ní ochránit svoje děti?
Kyberšikana přibývá: Jak před ní ochránit svoje děti?

S vývojem sociálních sítí se stále častěji setkáváme s pojmem kyberšikana. Online svět může přinášet řadu nástrah, které se netýkají jen dospělých, ale také dětí. Co si pod kyberšikanou představit a jak můžeme děti ochránit?

Najdete na iDNES.cz