V Novém Hrozenkově napadla smečka vlků malé stádo ovcí.

V Novém Hrozenkově napadla smečka vlků malé stádo ovcí. | foto: ČSOP

Smečka vlků napadla na Valašsku stádo ovcí. Tři útok nepřežily

  • 31
Malé stádo ovcí v údolí Vranečka v Novém Hrozenkově napadla v noci na čtvrtek smečka vlků. Vlci usmrtili berana a pokousali čtyři ovce. Dvě z nich musel utratit veterinář.

Nejpravděpodobnějším důvodem útoku je podle ochránců přírody, kteří o události informovali, silný mráz a s tím související hladovění šelem a horší podmínky obstarat si potravu.

"Ovce a beran byli sice za ohradou, ale vlci dokázali plot překonat a zaútočili. Berana na místě zabili a začali na něm hodovat, prchající ovce utrpěly typické vlčí zákusy, zejména v oblasti vazu. Poblíž ohrady jsou stavení, vlky zřejmě něco vyplašilo a zraněné ovce nechali být," popsal událost předseda valašskomeziříčských ochránců přírody Kamil Navrátil.

Smečka vlků zaútočila v údolí Vranečka v Novém Hrozenkově v blízkosti lidských stavení.

Dvě napadené ovce musel veterinář nakonec utratit, zbylé dvě se teď zotavují. "Obě zvířata dostala antibiotika, jedna z ovcí by měla vlčí atak určitě přežít, druhá je zraněná více," uvedl veterinář Jiří Novosad.

"Zasáhlo nás to hodně. Ovcím jsme se věnovali, snad přežijí aspoň ty dvě zraněné," řekla chovatelka Petra Vítková, kterou událost smutně zasáhla.

Majitelé stáda se dočkají odškodnění. "Krajský úřad chovatelům vzniklou škodu asi do tří měsíců uhradí. Proto jsme provedli na místě šetření. Vyplynulo z něj, že vlků byla celá smečka, pravděpodobně tvořená staršími i mladšími kusy, které ti starší učili lovit," řekla zooložka Správy CHKO Dana Bartošová, která útok dokumentovala.

V Novém Hrozenkově napadla smečka vlků malé stádo ovcí.

Podle ní se musejí mít všichni chovatelé na pozoru. Za velkých mrazů si vlci hledají tu nejdostupnější potravu a překonat oplocení pro ně není nijak složité.

"Případ je důrazným varováním. Ovce měly být v této době zavřené ve chlévě a nejen za ohradou,"doplnil Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody.