Studenti (ilustrační foto)

Studenti (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Studujte ve Slavičíně, získáte středoškolské „pastelkovné“, láká radnice

  • 0
Studenti, kteří nastoupí na některý z oborů středních škol ve Slavičíně, dostanou dva tisíce korun. Město však nevyplácí přímo hotovost, ke studentům jde částka prostřednictvím škol jako příspěvek na různé kurzy nebo nákupy učebnic.

Kolem příspěvku panuje mírný informační šum. Na webu gymnázia o něm informovali, na webu střední odborné školy nikoliv. To budilo otázku, proč město podporuje jen jednu ze škol, které jsou navíc už několik let sloučené v jeden subjekt.

„Bylo to nešťastné řešení a už je napraveno. Platilo a platí, že město podpoří každého studenta, který nastoupí do prvního ročníku,“ reagovala místostarostka Slavičína Monika Hubíková.

Příspěvek se tak týká jak studentů gymnázia, tak i jednotlivých oborů střední odborné školy. Středoškolskou obdobu „pastelkovného“ začalo město vyplácet na začátku minulého volebního období.

Zpočátku dávalo peníze asociaci, nyní se vyplácí přímo škole. Ta z peněz přispívá na taneční a lyžařské kurzy či nákup učebnic.

„Nikdy tedy nešlo o hotovost vyplácenou přímo studentům,“ upozornila Hubíková.

Loni radnice vydala 60 tisíc korun. Je za tím snaha udržet mladé lidi ve městě.

Zřizovatel škol, tedy Zlínský kraj, problém s finanční podporou nemá. „Snaze udržet studenty na školách ve městě rozumím. Zvlášť v oblasti Slavičínska, které se dlouhodobě vylidňuje, je důležité udržet vztah mladých lidí k regionu,“ uvedl krajský radní odpovědný za školství Petr Gazdík.

A zřejmě se to i daří. Obě školy mají dohromady zhruba pět set studentů, což je dostatečný počet. V letošním roce navíc dostaly víc přihlášek od zájemců než v minulosti.

„U učňovských oborů máme mírné navýšení, u maturitních je výraznější,“ uvedla zástupkyně ředitele pověřená vedením školy Libuše Pavelková.

Na čtyřletém gymnáziu hlásí dvojnásobný zájem. K osmiletému studiu se letos hlásí 41 žáků, škola však otevře jen jednu třídu.

Odborná škola nabízí dva maturitní a čtyři učební obory, o všechny je zájem o něco vyšší než obvykle.