Nový skatepark bude dokončen ještě o prázdninách. (Ilustrační snímek)

Nový skatepark bude dokončen ještě o prázdninách. (Ilustrační snímek) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Skatepark v Meziříčí je skoro hotový. Brány otevře ještě o prázdninách

  • 0
Stavba skateparku poblíž sportovního areálu v Koutech ve Valašském Meziříčí finišuje, hotová by měla být ještě o prázdninách. Radnice už zveřejnila i provozní řád - zákaz kouření, pití alkoholu, konzumace omamných látek, vstupu se zvířaty nebo zákaz používání pyrotechniky a manipulace s ohněm. Místo budou častěji hlídat městští strážníci.

"Do provozního řádu jsme zapracovali také zákazy jízd na překážkách v případech, že budou mokré nebo poškozené," podotkl místostarosta Jiří Pernický s tím, že vstup a pohyb v prostorách skateparku bude na vlastní nebezpečí. Osoby mladší patnácti let pustí na překážku jen s přilbou a chrániči. "Kompletní provozní řád zveřejníme v nejbližších dnech na webových stránkách města," dodal Pernický.

Skatepark v Meziříčí

Skatepark budou moci využívat skateboardisté, in-line bruslaři a uživatelé BMX kol od dubna do října. První tři měsíce bude k dispozici v pracovní dny od 14 do 19 hodin, o víkendech a svátcích od 9 do 20 hodin. V září a říjnu o víkendech a svátcích se večerní otevírací doba skateparku zkrátí -bude jen do 19 hodin.

Provozovatelem stavby bude občanské sdružení Skatepark Valašské Meziříčí. Kromě samotného provozování ho bude i spravovat a dohlížet na dodržování provozního řádu. Město slibuje, že zvýšenou pozornost bude prostoru kolem skateparku věnovat i městská policie. Důvodem je fakt, že lidé žijící na protějším břehu Bečvy se už před začátkem stavby obávali zvýšeného hluku. Proto si na chystaný skatepark stěžovali a odvolávali se proti jeho stavbě i na krajský úřad. Jenže sportoviště pro mladé lidi nakonec vznikne, úřady s ním neměly žádný problém.

Park bude mít tvar zabudované vany

"Je to pro nás splněný sen, nemůžeme se dočkat, až bude stavba hotová. Zatím jde všechno podle plánu," uvedl nadšeně Jan Rafaj, který se dlouhodobě snažil stavbu skateparku prosadit. Meziříčí navíc přichází s absolutní novinkou v kraji. Skatepark bude mít podobu betonového bazénu nepravidelného tvaru, který je zapuštěný do země. Půjde tedy o netypickou "vanu". "Je to světový trend, přijatelnější z hlediska hlukového zatížení okolí i bezpečnosti, protože odpadá riziko posunu špatně ukotvených překážek a pádů z výšky," poznamenal Pernický.

Na otevření dlouho očekávané stavby nebudou muset skateboardisté ve městě dlouho čekat. "Do čtrnácti dnů práce pomalu skončí. Pak určitě připravíme slavnostní otevření. Přesný termín zatím jasný není," uvedl Rafaj, který se neobává, že by mezi sportovci nebyl o tuto aktivitu zájem. "Jde o unikátní stavbu. Věřím tomu, že tady budou chodit nejen meziříčští příznivci skateování, ale i lidé z jiných koutů republiky," dodal Rafaj.