Do majetku Sportovních klubů Zlín spadá i fotbalový stadion, na kterém se hraje první liga.

Do majetku Sportovních klubů Zlín spadá i fotbalový stadion, na kterém se hraje první liga. | foto: MAFRA

Sportovní kluby Zlín jsou v ohrožení, firmy po nich chtějí desítky milionů

  • 5
Po Sportovních klubech Zlín, které ve městě vlastní největší sportoviště a sdružují přes pět tisíc sportovců, chtějí věřitelé kolem podnikatele Michala Cepka 50 milionů korun. To může ohrozit fungování sdružení.

Sportovní kluby Zlín vlastní fotbalový stadion, sportovní areál na Vršavě, sportovní halu, lyžařský svah a mnoho dalších. Dohromady se starají o majetek za zhruba 300 milionů korun.

Tím, že věřitelé podali na sdružení kvůli údajným až padesátimilionovým dluhům návrh na insolvenci, je ale tento majetek v ohrožení.

„Podání návrhu na insolvenci byl nesmyslný výstřel a my se proti němu bráníme. Je to šikanózní, nikomu nic nedlužíme,“ odmítá dluhy ředitel Sportovních klubů Zlín Pavel Chwaszcz.

Sdružení zatím může disponovat majetkem, avšak pokud by spadlo do insolvence, o níž bude rozhodovat soud, mohly by nastat velké problémy.

Navíc zastřešuje přes třicet sportovních spolků, od kuželkářů a šermířů přes judisty, plavce až po házenkáře či volejbalisty. V nich působí přes pět tisíc sportovců, z toho více než polovina mládežníků.

Firmy kolem Cepka chtějí desítky milionů korun

Sportovní kluby přitom čelí pohledávkám za zhruba 50 milionů korun, o které se hlásí několik firem a fyzických osob.

Nejvyšší, za skoro třicet milionů, drží společnost Sporthouse CZ Corporations, kterou řídí podnikatel Michal Cepek. Tato firma udělala na lyžařském svahu řadu úprav a po skončení nájmu za ně požaduje jako protihodnotu peníze.

„Sportovní kluby chtějí poškodit své věřitele, nechtějí nic řešit. Někdo do svahu investoval, něco se tam zvelebilo a oni se to snaží rozporovat a promlčet, aby nemuseli nic vyrovnávat,“ tvrdí Cepek.

„Je to vydírání, účelová věc,“ reagoval Milan Bačák, končící předseda představenstva Sportovních klubů Zlín, který na středeční valné hromadě složil funkci.

Cepek dříve působil i ve společnosti Areál Josefa Šperky, jež lyžařský areál provozuje. Ta má pohledávku za skoro sedm milionů korun. Nyní ji řídí Martin Zmeškal, který je v těchto dnech v zahraničí.

Zmeškal působí i ve společnosti Grelida, která požaduje téměř 14 milionů.

Insolvenční řízení komplikuje čerpání dotací

V tomto případě však nejde jen o právní spor firem. Sportovní kluby každoročně získají kolem sedmi milionů korun dotací od města Zlín a zhruba milion od státu.

Peníze jdou především na provoz sportovišť. Zahájení insolvenčního řízení čerpání dotací komplikuje.

„Žene nás do těžko řešitelné situace, tělovýchova je totiž financována z dotací,“ potvrdil Bačák.

Město si dění kolem Sportovních klubů Zlín všímá, a pokud se nevyřeší, nebude mít chuť posílat další miliony.

„Vnímáme to jako riziko. Pokud by tento stav trval nepřiměřeně dlouho, tak nemůžeme poslat peníze, protože nebudeme vidět, co se s nimi stane,“ nastínil náměstek primátora Ondřej Běták, jenž má tuto problematiku v kompetenci.

„Pokud by sportovní kluby přišly o majetek, zanechalo by to ve Zlíně výraznou stopu. Byli jsme ale ujištěni, že jde o účelovou věc, která nemá právní opodstatnění,“ doplnil.

Termín soudního projednání zatím není jasný

Insolvenční řízení se ale může protahovat. Soud měl o případné insolvenci rozhodnout tento měsíc, po doplnění dalších dokladů ze strany údajných věřitelů to ale musel odložit.

„Může to být taktika, budou to natahovat, dělat obstrukce. A my budeme mít potíže,“ obává se Bačák.

Kluby, které ve sportovištích působí, přesto doufají, že to jejich činnost neohrozí.

„Přímý dopad to na nás mít nebude. Je to cílený útok na Sportovní kluby,“ míní Roman Macek, šéf volejbalového klubu, který působí ve sportovní hale.

„Myslím, že se to vyřeší. Moc se tím nezabývám,“ podotkl vlastník zlínského fotbalového klubu Zdeněk Červenka.

Vedení Sportovních klubů doufá, že soud rozhodne ve prospěch sdružení. Cepek je přesvědčen o opaku. Termín projednání věci zatím není jasný.