Do případu zabývajícího se vydíráním ve Zlíně a okolí se snaží zapojit vsetínský senátor Jiří Čunek.

Do případu zabývajícího se vydíráním ve Zlíně a okolí se snaží zapojit vsetínský senátor Jiří Čunek. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Muž z kauzy údajného vyděrače Masláka požádal o pomoc senátora Čunka

  • 2
Spor o to, jestli ve spisu kauzy Maslák scházejí odposlechy jednoho z obžalovaných, se dostal do rukou senátora Jiřího Čunka. Ten se chce jako zástupce občanů ptát policie na postup v rozkrývání rozsáhlého vydírání ve Zlíně a okolí. Podle předsedy Senátu by to dělat neměl.

S kauzou údajného vyděračského gangu Miroslava Masláka (více o případu čtěte zde) jsem spojován neprávem a policie tají odposlechy telefonátů, které dokazují nevinu. To tvrdí Jan Surý, jeden ze čtyř mužů, kteří jsou souzeni zároveň s údajným členem slovenského podsvětí.

"Chtějí Masláka dostat tak moc, že jsou jim jakékoliv praktiky dobré. Ať mi konečně někdo řekne, proč pro mě ti zakuklenci přišli," zlobí se Surý.

Kauza Maslák

Kauza Maslák je prakticky na začátku, soud začal letos v červnu a předpokládá se, že bude trvat ještě několik měsíců. Miroslavu Maslákovi hrozí až 12 let trestu za to, že do Zlínského kraje vrátil praktiky známé z 90. let. Podle obžaloby vybíral výpalné od majitele diskotéky, střílel do aut i domů dlužníků a vymáhal nejen skutečné, ale i smyšlené pohledávky.

Za jeho práva se nyní hodlá postavit i senátor Jiří Čunek. "Jestliže má policie důkazy o jeho nevině a zadržuje je, pak mu znemožňuje efektivně se bránit a ten člověk může být nespravedlivě postižen," potvrdil Čunek.

Je přesvědčený o tom, že z pozice senátora se může zeptat vedení policie, jestli důkazy zadržuje, případně proč a zda je uvolní.

"Nechci soudit, kdo má pravdu, ale senátor je zástupcem občanů a může se ptát. Samozřejmě mocensky do soudního líčení ani vyšetřování zasáhnout nemůže," objasnil Čunek.

Trestní řízení údajně neovlivní víc než jedním dotazem. "Je dobře, aby zákonodárci věděli, jak policie a soudy pracují," dodal Čunek.

Předseda Senátu: Plést se do trestní věci nám nepřísluší

Naopak předseda Senátu Milan Štěch soudí, že by se do trestní věci plést neměl. "To nám nepřísluší, zákonodárce nemá nárok na nějaké nadstandardní informace," míní Štěch.

Čunek by podle něho měl muže odkázat na policii, soud nebo státního zástupce. "Ale sám by neměl zasahovat do práce policie a měl by být zdrženlivý," dodal Štěch.

Jana Surého z Hošťálkové obžaloba viní z vydírání, za které mu hrozí až osmileté vězení. Maslákovi, který do Česka přišel podnikat jako vymahač pohledávek, pronajal chatu v Hošťálkové a prodal tři své pohledávky.

Kromě toho však údajně i sám své věřitele zastrašoval a vydíral. Surý doufá, že právě od tohoto obvinění ho odposlechy očistí. Tak snadné to však pravděpodobně nebude.

"Všechny důkazně významné odposlechy ve spisu jsou a byly. Není pravda, že by chybějící odposlechy dokazovaly nevinu obžalovaného," reagoval státní zástupce Roman Kafka.

A připomněl, že obžaloba nestojí jen na odposleších, ale existují i další důkazy.

Surého advokát Martin Machač však oponuje, že nejprve vyšetřovatel oficiálně dementoval existenci odposlechů a následně státní zástupce uvedl, že s žádnými odposlechy Surého se v této trestní věci nepracuje.

Později však před soudem vyšlo najevo, že Surého telefon skutečně odposlouchávali.

"Policie nemá povinnost dávat do spisu všechny záznamy, ale jen ty důkazně podstatné," řekl Kafka.

Soudce už si vyžádal odtajnění všech telefonátů

Kvůli nejasnostem kolem odposlechů podstatných a nepodstatných si soudce Krajského soudu ve Zlíně Radomír Koudela vyžádal odtajnění veškerých pořízených záznamů z telefonu Surého.

Jestli už je má k dispozici, se MF DNES zatím nepodařilo ověřit. Právě k tomu však měla Čunkova pomoc směřovat.

"Vím, že se ta nejasnost řeší, třeba se to vyjasní samo ještě dřív, než se do toho vložím," připustil Čunek.

Požádat o pomoc senátora nebyla součást advokátovy strategie, ale nápad Surého. Odmítl však, že by se na Čunka obrátil proto, že se osobně znají.

Původně se totiž vydal do kanceláře Tomia Okamury. S tím však nemluvil, asistent ho pouze odkázal na senátora vsetínského obvodu. Čunek muže, který spojení s vyděrači od začátku rezolutně popírá a tvrdí, že netušil nic o praktikách, které Maslák při vymáhání pohledávek používá, vyslyšel.

Čunek byl dřív ve spojení se Smetkou a Vaškůjem

Už v minulosti se nevyhýbal spojení s lidmi, kteří mají potíže se zákonem. Angažoval se třeba v kauze H-Systemu.

Jeho šéfa Petra Smetku, kterého soud poslal na 12 let za mříže za podvody, navštívil letos v červenci ve věznici. Údajně proto, aby pomohl okradeným.

"Trápí ho to, že se nevyrovnal s věřiteli a že má materiály, že k tomu vyrovnání mohlo už dávno dojít," uvedl tehdy senátor. Posun v kauze to však nepřineslo.

V roce 2007, kdy byl Čunek sám nařčen z korupce, se za něho zase postavil zlínský podnikatel Roman Vaškůj, později odsouzený za podvody s pohonnými hmotami na 7 a půl roku.