Radek Březina u zlínského soudu (2015).

Radek Březina u zlínského soudu (2015). | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Proces s lihovou mafií se protáhne, Březina může dostat vyšší trest

  • 0
Čerstvé odsouzení Radka Březiny za držení arzenálu nelegálních zbraní má vliv i na olomoucký proces s lihovou mafií, které Březina podle obžaloby šéfoval. Soudce odložil závěrečné řeči, které měly zaznít tento týden. Březina může dostat souhrnný trest.

Za ukrývání nelegálních zbraní v čele s trhavinou semtex, samopalem a brokovnicí v jedné z budov bývalého areálu Svitu ve Zlíně si Radek Březina ze Zlína-Kostelce vyslechl minulý týden zatím nepravomocný trest dvouletého vězení (více zde).

Olomoucký soudce Eduard Ondrášek, který vede proces s lihovou mafií v čele s Březinou, v reakci na to řekl, že je třeba počkat na doručení spisu zlínského případu.

„Mohlo by se stát, že by se k tomuto rozsudku ukládal u nás trest souhrnný. Zdejší soud potřebuje výrok rozsudku. Pokud by možnost souhrnného trestu opravdu přicházela v úvahu, budeme muset počkat, až bude rozhodnutí zlínského soudu v právní moci. Vyžádáme si poté spis a teprve poté budeme moci rozhodnout,“ uvedl soudce Ondrášek.

Za samotné obří podvody s lihem hrozí Březinovi vězení až na 13 let a 4 měsíce.

Trest za nelegální zbraně zatím není pravomocný. Pokud by se Březina odvolal, mohlo by to olomouckou kauzu zdržet až o několik měsíců.

Březinovi přitom končí v říjnu vazba. Soud jej tam umístil kvůli obavám nejen z jeho útěku, ale i z případného ovlivňování svědků.

Soud tento týden jen dokončí dokazování

Olomoucký soudce, který se rozsáhlým případem čítajícím 18 tisíc spisových stran zabývá od loňského prosince, původně plánoval, že tento týden dokončí dokazování a na řadu již přijdou závěrečné řeči. K těm však podle soudce nedojde.

Tento týden tak hodlá doplnit poslední dokazování a seznámit spoluobžalované s výpověďmi. Případ poté opět odročí.

Pondělního jednání využili obžalovaní ke vzájemnému napadání. Do sporu se opět dostal Radek Březina se svým bývalým blízkým spolupracovníkem Lubomírem Kaláčem, kterého viní z podstatnějšího podílu na trestné činnosti.

Podle Kaláče u soudu vše běží podle Březinova předem připraveného scénáře. „Potřeboval mě pomocí vymyšlených krádeží pošpinit a očernit před ostatními spoluobžalovanými,“ řekl Kaláč.

Poukázal i na připravenou spolupráci jeho mladšího bratra Tomáše s policií. Radek Březina však soudu tvrdil, že s bratrem, který se rozhodl před policií vypovídat, už nepromluví.

„On mě tady dostal, kvůli bratrovi jsem o vše přišel. Jeho spolupráce podařila odhalit mé nádrže s lihem,“ řekl údajný šéf mafie.

Takzvaná lihová mafie v čele s podnikatelem Radkem Březinou podle obžaloby okradla stát na daních o 6,7 miliardy korun. S nelegálním lihem skupina podle spisu obchodovala od roku 1998 do předloňska.

Činnost mafie kolem Radka Březiny zahrnovala čištění milionů litrů technického lihu, tajné sklady a prodej lihu odběratelům z celého Česka i Slovenska.

Členy organizované skupiny bylo podle žalobce sedm lidí, osmým obžalovaným je Tomáš Pantlík, který se zodpovídá před soudem pouze kvůli tajnému skladu s lihem v Olomouci.

,