Pravděpodobná podoba obličeje zemřelého muže.

Pravděpodobná podoba obličeje zemřelého muže. | foto: Policie ČR

Policisté po třech letech zjistili totožnost oběšence, pomohla podobizna

  • 1
Kresba pravděpodobné podoby obličeje pomohla kriminalistům zjistit totožnost muže, který se před třemi lety oběsil u Pohořelic na Zlínsku. Po zveřejnění kresby dostali tip, který je přivedl k příbuzným zemřelého.

Vše začalo koncem srpna 2015, kdy myslivci v Pohořelicích u Napajedel na Zlínsku rozváželi krmení pro zvěř. U jednoho z krmelců našli oběšeného muže.

V následujících týdnech a měsících policisté několikrát prostřednictvím různých médií žádali veřejnost o pomoc při ztotožnění mrtvého.

„Zveřejnili jsme oblečení a předměty, které měl u sebe, komunikovali jsme se starosty blízkých i vzdálenějších obcí, následně jsme kontaktovali okolní státy a porovnávali osoby pohřešované v zahraničí s mužem nalezeným na Zlínsku. Jednotlivé podněty od veřejnosti jsme důkladně prověřovali, avšak s negativním výsledkem,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Po vyčerpání veškerých dostupných možností požádali pracovníky Kriminalistického ústavu v Praze o vypracování kresebné rekonstrukce pravděpodobné podoby mrtvého muže podle nalezených ostatků.

Předpokládanou podobiznu pak kriminalisté opět zveřejnili se žádostí o ztotožnění muže (viz též Policisté tři roky marně zjišťují totožnost oběšence, pomoci má podobizna).

„A tentokrát, tři roky od nálezu těla, se jeden z poznatků ukázal jako správná cesta. Na linku 158 zavolala žena, která uvedla, že podle věcí a podobizny by se mohlo jednat o muže z Českých Budějovic, kterého delší dobu nepotkala,“ poznamenala Kozumplíková.

Policisté z oddělení obecné kriminality ve Zlíně při dalším pátracím kolotoči našli díky získaným informacím rodinného příslušníka mrtvého muže, který ho ale několik desítek let neviděl.

„Důkladnou analýzou a získáváním dalších indicií se policistům podařilo zjistit, že mrtvý muž měl syna, který žije v obci u Napajedel a o svém otci neměl žádné zprávy. Po porovnání DNA obou rodinných příslušníků s DNA mrtvého muže se předtucha stala jistotou,“ uvedla policejní mluvčí.

Ukázalo se, že mrtvý muž se v Pohořelicích před více než padesáti lety narodil a pár let žil. Po letech strávených na různých místech republiky zemřel ve své rodné obci. Vzhledem k tomu, že žil podle všeho osaměle, už se asi nikdo nedozví, co jej vedlo k sebevraždě a proč právě tam.