Sanitka musí být  u pacienta do 15 minut od zavolání na tísňovou linku. Přitom nesmí nikoho ohrozit. Ilustrační foto.

Sanitka musí být u pacienta do 15 minut od zavolání na tísňovou linku. Přitom nesmí nikoho ohrozit. Ilustrační foto. | foto: Územní středisko záchranné služby Středočeského kraje

Sanita nedorazí včas do 60 obcí na Zlínsku. Záchranáři chtějí nová stanoviště

  • 1
Do nejméně šedesáti obcí ve Zlínském kraji nestihne v případě nehody přijet včas záchranka. A to i přesto, že jí to nařizuje zákon. Časový limit, kdy záchranáři musí být na místě je 15 minut od zavolání na tísňovou linku. Zdravotníci se brání tím, že by to vyřešila nová stanoviště.

A kam se záchranka včas nedostane? To jsou obce Trnava, Vizovice, Všemina, Zádveřice, Bratřejov, Březová, Dešná, Jasenná nebo Lutonina.

Své by o tom mohl vyprávět například i starosta Nedašovy Lhoty Miroslav Fojtík. "Sanitka ze Slavičína k nám dojíždí většinou až za dvacet minut. Zatím se kvůli tomu naštěstí nic nestalo. Ale mohlo by," upozornil Fojtík.

V některých případech, co se týká přežití, jde totiž o pouhé vteřiny. "Patří sem například zástavy dechu, oběhu či tepenná krvácení," vysvětlil člen zlínské záchranky Petr Olšan.

Záchranka potřebuje čtyři další stanoviště

Ve Zlínském kraji je celkem 13 stanovišť záchranky, na každé z nich působí dvě posádky. Podle studie, kterou si záchranáři nechali před časem udělat, je ale třeba více míst.

"Studie navrhuje zbudování čtyř nových stanovišť v Morkovicích-Slížanech, Bojkovicích, Slušovicích a Buchlovicích," uvedla Hana Polešáková, mluvčí zlínské záchranky.

Pokud tato stanoviště vzniknou, uleví se tak 60 obcím. "V řadě dalších by se díky tomu navíc podařilo výrazně zkrátit čas dojezdu," poznamenala Polešáková.

Příklad: stanoviště ve Slušovicích by zlepšilo čas dojezdu záchranky do 23 obcí, kde v současné době není schopná splnit stanovený limit.

Nová pracoviště schvaluje kraj

Jenže má to háček. Návrh záchranářů musí schválit zřizovatel, kterým je krajský úřad. Ten tvrdí, že je v jeho zájmu, aby se tak stalo. Ale jasno bude až při jednání o rozpočtu kraje. Jedno stanoviště stojí od 20 milionů korun výše.

"Soustředíme se na obnovu stávajících stanovišť. V pátek jsme otevřeli nové v Bystřici pod Hostýnem a plánujeme další v Uherském Hradišti," řekla krajská radní pro zdravotnictví Hana Příleská.

Místa, do kterých auta záchranářů nestihnou dojet do patnácti minut, jsou často v příhraničních oblastech nebo těžce dostupném terénu. A své hraje i počasí. Ale pozor: ani včasný příjezd sanitky nemusí být při záchraně člověka rozhodující. Důležitá je laická první pomoc. "Bez té nemusí stačit ani to, když přijedeme třeba za šest minut," vysvětlil Olšan.

Řidič sanitky navíc musí dávat pozor, aby neohrozil ostatní řidiče ani posádku. Pokud dorazí pozdě, následuje vyšetřování. To zjistí, do jaké míry sehrálo roli počasí a dopravní komplikace nebo jestli nechyboval řidič.