ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Za epidemii salmonelózy ve zlínské nemocnici policie nikoho stíhat nebude

  • 0
Policisté nenašli konkrétního viníka loňské epidemie salmonelózy, kterou se ve zlínské nemocnici nakazilo nejméně 68 lidí. Případ proto odložili. Hygienici už dříve nemocnici vyměřili pokutu. Většina nakažených uplatnila nárok na náhradu újmy, nemocnice jim dosud vyplatila v součtu zhruba 900 tisíc korun.

Vše začalo loni 14. března, kdy zaměstnanci i pacienti Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně snědli k obědu kuře s rýží.

Někteří z nemocných museli vyhledat lékařské ošetření, jiní museli být kvůli svému stavu hospitalizovaní.

Kriminalisté se případem začali zabývat o čtyři dny později na základě trestního oznámení rodinného příslušníka jedné z nakažených žen.

„I přes několik měsíců trvající prověřování celého případu - ověření dodavatele masa a jeho kvality, prověření celého postupu přípravy kuřecího masa, výslechy a lékařská vyšetření několika desítek osob a vyžádání několika znaleckých posudků nebylo možné prokázat zavinění konkrétní osobě, která se skutečně stala přenašečem bakterie salmonely, jež kontaminovala jídla při jejich přípravě či distribuci,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality ve Zlíně proto případ, který řešili jako podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, odložili.

Celkem se nakazilo třicet členů nemocničního personálu a 38 pacientů, z nichž nemocnice odškodnila 24 zaměstnanců a 29 pacientů, kteří nárok na náhradu újmy uplatnili.

„Dosud jim byla vyplaceno v součtu zhruba 900 tisíc korun, tato částka byla vyplacena z pojistky, zlínská nemocnice je pro tento typ odpovědnosti za škodu pojištěna. Šlo o politováníhodnou událost, ale nemocnice se k ní od samého počátku postavila čelem a přestože konkrétního viníka se dohledat nepodařilo, provedli jsme řadu nápravných opatření, aby se podobná situace v budoucnu neopakovala,“ sdělil iDNES.cz mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

O co konkrétně jde? „V kuchyni jsme zavedli přísnější režim včetně kontroly původu potravin. Provoz prošel částečnou stavební rekonstrukcí a bylo také pořízeno některé nové vybavení. Došlo k personální změně na pozici vedoucího stravovacího provozu. Personál je pravidelně proškolován v oblasti zásad takzvaného hygienického minima,“ poznamenal Havrlant.

Nemocnice také pod dohledem externí firmy zavedly nový systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů při výrobě a zpracování potravin, který je jedním ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin.

Nemocnice za obecné nedodržení hygienických předpisů dostala v rámci správních řízení pokuty v celkové výši 310 tisíc korun.

„Krajská hygiena uzavřela šetření s tím, že důvodem nákazy salmonelou byl chybný postup při tepelném zpracování kuřecího masa v naší kuchyni. Hygienici nám vyměřili pokutu 300 tisíc korun a veterinární správa 10 tisíc korun,“ uvedl už dříve Havrlant.

Salmonelóza je infekční střevní onemocnění, které vyvolává průjem, bolesti břicha, bolesti hlavy i zvýšenou teplotu nebo horečku. Bakterie se mohou k člověku dostat kontaminovanou potravinou.

„Platí, že pokud je dodržený předepsaný teplotní režim při vaření, tak bakterie nepřežije. Teplota se u masa měří v jádře, například v případě kuřecího stehna u kosti. Bezpečná teplota je 75 stupňů Celsia po dobu deseti minut,“ vysvětlil už dříve Miroslav Jaroš, ředitel odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice ve Zlíně.