Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rožnovské sny o kulturním centru se rozplývají, firma podala výpověď

  8:58
Město Rožnov pod Radhoštěm má problém. V červnu přerušená stavba nového kulturního centra se kvůli výpovědi zlínské stavební společnosti Navláčil definitivně zastavila. Jako důvodem odstoupení stavaři uvádějí, že radnice dlouhodobě neřeší výtky vůči projektu a odmítla změny subdodavatele dřevostavby.
Kulturní centrum má být chloubou Rožnova, není ale jisté, zda se dokončí.

Kulturní centrum má být chloubou Rožnova, není ale jisté, zda se dokončí. | foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm

Místo vzniku nové architektonické chlouby města a celého regionu se tak nyní schyluje k válce právníků, možná i soudu, ztrátě dotací a v krajním případě proměně celého areálu v obyčejné parkoviště.

Nový starosta města Jan Kučera (Nezávislí Rožnováci) potvrdil, že situace je vážná. „Jsme v neustálém kontaktu s právníky,“ uvedl Kučera.

Historická investice malého valašského města je nejistá také proto, že náklady z původně odhadovaných 110 milionů by měly podle některých propočtů přesáhnout 360 milionů korun, což je více než polovina jeho ročního rozpočtu.

Radnice spojila pořízení nového centra s rekonstrukcí a přístavbou knihovny, a i když dotací do městské pokladny výrazně přibylo, finanční krytí stavby zůstává nejisté. Čerpání peněz je totiž vázané na termín dokončení, jímž je konec roku 2023. Dnes jsou ale na místě jen základové desky a současné odstoupení společnosti Navláčil od smlouvy další vývoj jen komplikuje.

Zlínská firma si navíc řekla kvůli růstu cen materiálů a inflaci o navýšení celkové ceny o 15 procent, což znamená dalších 37 milionů korun. „Od vypuknutí války na Ukrajině šly náklady nahoru,“ zdůvodnila marketingová šéfka společnosti Petra Navláčilová.

Lidovecký radní Jaromír Koryčanský, jenž se problémem projektu dlouhodobě zabývá, hodnotí situaci jako téměř beznadějnou.

„V říjnu jsme sice získali od zlínského hejtmanství příspěvek 15 milionů, ministerstvo životního prostředí nám uvolnilo dotaci 120 milionů a předtím jsme si ještě vzali úvěry ve výši 127 a 170 milionů. Jak se ale ukazuje, ani to nám nejspíš nebude stačit,“ konstatoval radní s tím, že očekává zdlouhavý proces. „Stojíme navíc na prahu zimy, kdy se stavět nemůže, a v novém roce 2023 práce do konce prázdnin neskončí,“ odhaduje Koryčanský.

Neměli jsme jinou možnost, uvedla firma

Dělníci opustili stavbu 10. června a od té doby nepokročili dál než k základům a položení inženýrských sítí. Firma tehdy odůvodnila pozastavení prací neshodou s vedením města na změně subdodavatele. Následně upozornila na desítky výtek k projektu, jež bývalý starosta Jiří Pavlica zpochybnil.

„Zatímco zhotovitel považuje projekt za vadný, městem oslovený architekt trvá na svém stanovisku, že se pokračovat může,“ komentoval srpnový požadavek společnosti Pavlica.

Firma za nejzávažnější nedostatky označila spornou hloubku vrtů pro tepelné čerpadlo, další připomínky se týkaly konstrukcí střechy či obložení. Vedení společnosti Navláčil ve vyjádření pro MF DNES uvedlo, že existence vad a nedostatků v projektu je natolik zásadní, že v pátek 4. listopadu muselo od smlouvy odstoupit.

„Neměli jsme jinou možnost. Dosud jsme neobdrželi ani opravenou projektovou dokumentaci. Dalším podstatným důvodem k odstoupení je neodsouhlasení změny poddodavatele dřevostavby ze strany objednatele,“ sdělili majitelé.

Město si zadalo právní analýzu a chce zkoumat možnosti na možné prodloužení termínu pro dotace. V tom případě by radnice mohla stavbu dokončit s novým dodavatelem, nejprve by ale musela vypsat nové výběrové řízení.

Situace, jež zatím nemá jasné a rychlé řešení, je těžkou ranou jak pro nové, tak i bývalé vedení města. Dlouhodobá kritika technicky i finančně náročné stavby sice pomohla uskupení Nezávislí Rožnováci, KDU-ČSL, ODS vyhrát zářijové komunální volby, ale neústupný postoj stavební firmy postavil novou koalici do situace, s níž si neví rady.

Hejtman bude prosazovat pokračování stavby

Nové vedení města kritizuje i hejtman a rožnovský zastupitel Radim Holiš (ANO), propagátor a původní iniciátor vzniku honosného kulturního centra se dvěma sály pro 340 a 120 lidí a venkovní scénou.

„Na ustavujícím zastupitelstvu nás nové vedení města bohužel neinformovalo, jaký je postoj nové koalice k pokračování stavby,“ říká Holiš. Osobně i společně se svými spolustraníky bude prosazovat, aby stavba dál pokračovala. Podle Holiše byla smlouva se zhotovitelem uzavřena tak, aby městu zajistila důstojný kulturní stánek a navíc v termínu.

Starosta Kučera reagoval poznámkou, že celý problém začal už na přelomu loňského a letošního roku, kdy se dřívější koalice ANO, Zdravý Rožnov rozhodla pro souběh přístavby knihovny a vznik kulturního centra. „Už tehdy tato akce vycházela na 360 milionů korun a každý věděl, že celková částka bude vyšší,“ líčí Kučera.

Společně se zástupci lidovců a ODS upozorňoval, že Rožnov nemá dostatek financí. Navíc se podle něj ukázalo, že bývalé vedení nemělo ani dostatek zkušeností, tudíž neřešilo komplikace v předstihu, ale za pochodu. Připomněl také, že radnice nejspíš už po červnovém zastavení stavby propásla možnost ukončit se současným dodavatelem spolupráci sama a vypsat nový tendr.

„I kdyby dnes stavba znovu započala, tak není vůbec jisté, jestli se termíny pro přiznání dotace stihnou. Neochota společnosti Navláčil stavět a promarněných pět měsíců nás možná připravily o sen řady Rožnováků mít nové kulturní centrum,“ shrnul Kučera.

31. srpna 2022

  • Nejčtenější

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

Prezidenta Pavla na Valašsku vítali slivovicí, vyzkoušel si ohýbání dřeva

16. dubna 2024  5:15,  aktualizováno  21:05

Prezident Petr Pavel je na dvoudenní návštěvě ve Zlínském kraji. Postupně navštíví čtyři okresy,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kladno - Vsetín 4:1. Rytíři získali v baráži první výhru, rozhodl tříbodový Jarůšek

17. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  20:53

Kladenští hokejisté zvítězili v prvním utkání baráže o extraligu nad Vsetínem 4:1 a v sérii na...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

Zlínské hokejisty povede Slovák Pardavý, Srdínko se chopí manažerské role

23. dubna 2024  13:04

Zlínské hokejisty povede v příští prvoligové sezoně slovenský trenér Ján Pardavý. Poražený...

Nepustil svůj Vsetín do extraligy. Baráž je nešťastná pro oba, říká Slováček

23. dubna 2024  12:58

Je odchovancem Vsetína, v baráži o extraligu se ale postavil proti mateřskému klubu. A obránce...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...