Rozhledna Brdo v Chřibech.

Rozhledna Brdo v Chřibech. | foto: roman alf x volek / fotobanka.cz

Rozhledna Brdo stojí díky nadšení a nostalgii, v anketě sahala po medaili

  • 0
Zdeněk Zálešák z Buchlovic byl zrovna v lese a kolem sebe měl desítky houbařů, když se dozvěděl o úspěchu "své" rozhledny Brdo v Chřibech. Tu čtenáři iDNES.cz v anketě o nejhezčí rozhlednu Česka poslali na výborné dělené čtvrté až páté místo. Na třetí příčku jí přitom chybělo pouhých osmnáct hlasů.

"Z takového umístění mám velkou radost," hlásil do telefonu Zálešák, který se zrovna po Chřibech pohyboval. Ovšem ne jako sběrač hub, ale jako lesník, který vyměřoval prostor pro kácení stromů.

Právě jeho nostalgické vzpomínky můžou z části za to, že na nejvyšším bodě Chřibů stojí od roku 2004 velmi zajímavá kamenná rozhledna, která nahradila původní dřevěnou.

"Tu jsem ještě jako patnáctiletý kluk zažil. Pak se ale sesypala a já si po letech z nějaké nostalgie řekl, že by bylo dobré postavit na tomto místě rozhlednu novou," vypráví Zálešák, který ji začal promýšlet se starostou Modré Miroslavem Kovaříkem.

Původně chtěli dřevěnou, jenže vedení státních lesů mělo strach o bezpečnost turistů, a tak přišel architekt Svatopluk Sládeček s nápadem použít jako stavební materiál kamení. Postavit z něj téměř dvacet pět metrů vysokou věž nebylo nic jednoduchého, nejdříve bylo totiž nutné dostat kamení na nejvyšší bod Chřibů a pak z něj ještě začít stavět.

Přečtěte si více o rozhlednách, které čtenáři považují za nejhezčí, i kompletní výsledky hlasování

"Za to patří obrovský dík kameníkům ze Slovenska, doslova každý kámen prošel jejich rukama," vzpomíná Jan Petřík, starosta nedalekých Kostelan, který měl stavbu na starosti. I on má k rozhledně téměř otcovský vztah. Však také ještě dopoledne burcoval čtenáře internetu, aby pro Brdo hlasovali.

"Konkurence je silná, bude to velmi napínavý boj," komentoval v tu chvíli prorocky hlasování, které bylo skutečně velmi napínavé. První pětice se totiž nakonec pohybovala v rozmezí pouhých sedmdesáti hlasů, přičemž vítězná kamenná věž na Krásenském vrchu v Karlovarském kraji jich získala 1 114.

Pro milovníky Chřibů je ale nejpodstatnější to, že úspěch Brda napomůže jejich dalšímu zviditelňování, protože zdejší krásu stále ještě mnoho lidí nedokázalo objevit a ocenit.

Byť si lesní správce Zdeněk Zálešák při pohybu mezi mnoha houbaři tak trochu posteskl v opačném duchu. "Například po cestě od lesního penzionu Bunč po Brdo chodí pomalu procesí. Těch lidí tady v Chřibech je už nějak moc," zněl jeho aktuální postřeh.