VIDEO: Řidič si svou šílenou jízdu před smrtí točil, obcí jel dvoustovkou

  • 709
Jako varování pro další případné hazardéry má posloužit video z jízdy mladého řidiče natočené pár desítek minut předtím, než v sobotu tragicky havaroval v Bystřici pod Lopeníkem nedaleko Uherského Brodu. Obcí jel tak rychle, že se auto při nehodě vzneslo na úroveň balkonu v prvním patře rodinného domu.

Řidič z Uherského Brodu v den svých 29. narozenin zakončil svou šílenou jízdu nezvládnutým předjížděním a nárazem do zaparkovaných aut. Sám utrpěl devastující zranění, jimž na místě podlehl. Jen se štěstím havárií neublížil nikomu dalšímu (více o nehodě zde).

Policisté se po dvou dnech rozhodli zveřejnit video, které řidič při řízení natočil mobilem jen pár desítek minut před svou smrtí.

„Za zveřejněním není touha po senzaci. Chceme tím preventivně působit na ostatní řidiče,“ sdělil iDNES.cz krajský policejní mluvčí Pavel B. Stránský.

Na sestřihaných záběrech je vidět, jak vůz Škoda Octavia mimořádně nebezpečně a v obrovské rychlosti předjíždí přes plné čáry, křižovatkou, v samotné Bystřici pod Lopeníkem se řítí rychlostí kolem 200 km/h.

„Podle údajů u videa je to natočené zhruba hodinu před samotnou nehodou,“ poznamenal policejní mluvčí.

Zda byl muž při nehodě pod vlivem alkoholu nebo drog, policisté zatím nevědí, odhalit to může soudní pitva.

Starosta: Takové nehodě žádná opatření nezabrání

Bystřice je jedinou obcí mezi Uherským Brodem a slovenskou státní hranicí ve Starém Hrozenkově, kterou mezinárodní silnice I/50 kříží.

V samotném Uherském Brodě sice silnice také vede kolem několika domů, alespoň je však rozdělená středovým pásem. Bánov pak zcela míjí díky obchvatu a před Starým Hrozenkovem přirozeně snižuje rychlost řidičů prudký sjezd do obce a serpentiny. Naproti tomu průjezd přes Bystřici je dlouhý a rovný.

„Pochopitelně tady platí omezení na padesát kilometrů, ale to řidiči většinou nedodržují. Rovný úsek svádí k tomu, že se nikomu při vjezdu do obce moc brzdit nechce,“ prohlásil starosta obce Martin Gavenda.

„Osobně si ale myslím, že v podobných nehodách, jako se stala v sobotu, by ani žádné zpomalovací pruhy nebo upozornění stejně nepomohla. Bylo obrovské štěstí, že u domů zrovna nikdo nestál nebo že neseděl v zaparkovaných autech. To by byl dopad ještě tragičtější,“ dodal.

Policisté jezdí do Bystřice měřit rychlost

Podle police se na úseku mezi Uherským Brodem a Starým Hrozenkovem stalo od začátku roku 18 dopravních nehod a policisté zjistili ve třiadvaceti případech překročení povolené rychlosti. V samotné Bystřici pod Lopeníkem zaznamenali šest případů s vyšší rychlostí.

„Dopravní policisté nepovažují tento úsek za zvlášť nebezpečný. Přesto do obce zajíždějí kvůli měření rychlosti pravidelně,“ upozornila mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.

Jak je patrné i z videa, které si řidič před nehodou natočil na mobilní telefon, na úseku se několikrát opakuje plná čára, které se muž svou jízdou pouze vysmál.

Kromě zákazu předjíždění má trasa ve dvou případech sníženou rychlost na 70 kilometrů v hodině - před odbočkou na Bánov a před obcí Starý Hrozenkov.

Ještě před několika lety platila tato značka i v samotné Bystřici. Teď v ní platí povinná padesátka.

,