V jedné z převážených tašek celníci našli 233 gramů pervitinu. | foto: Celní správa

Zdrogovaný řidič předložil cizí doklady, vezl skoro čtvrt kila pervitinu

  • 0
Zlínští celníci při kontrole na dálnici odhalili řidiče, který usedl za volant pod vlivem drog. Navíc se hlídce prokázal kamarádovými doklady, protože sám má řízení zakázané. Celníci u muže také našli pervitin v hodnotě přes sto tisíc korun.

Pracovníci Celního úřadu pro Zlínský kraj kontrolovali osobní vůz značky Volkswagen v sobotu na dálnici D1.

„V průběhu kontroly bylo zjištěno příruční zavazadlo, k jehož vlastnictví se neznal ani majitel vozu, ani spolujezdkyně,“ uvedl mluvčí celníků Dušan Janiš, podle něhož bylo v tašce předběžně 233 gramů metamfetaminu, tedy drogy pervitin.

Zajištěné množství pervitinu by při prodeji na černém trhu přesáhlo částku 100 tisíc korun. Přesné množství drogy, její složení a kvalitu však určí až odborná expertiza.

„Na jejím základě bude možné rozhodnout, jak budeme chování člověka držícího tuto látku právně kvalifikovat,“ poznamenal mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka.

„Řidič navíc během prohlídky auta uvedl, že řidičský průkaz, který předložil ke kontrole, není jeho, ale kamaráda. Přiznal, že sám má zákaz řízení. Navíc se ukázalo, že muž řídí pod vlivem omamné a psychotropní látky,“ poznamenal mluvčí celníků Juliš.

Případem se zatím zabývají dálniční policisté z Ivanovic na Hané, do jejichž působnosti místo celní kontroly spadá.

Jednapadesátiletý řidič je podezřelý z maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu hrozí až dvouleté vězení a až desetiletý zákaz řízení.

Jízdu pod vlivem drog celníci zjistili pouze orientační zkouškou, protože řidič odmítl odběr krve. Nebude tak stíhaný za trestný čin, ale případ se bude projednávat jako přestupek odmítnutí testu na návykové látky, za což řidiči hrozí až dvouletý zákaz řízení a pokuta 25 až 50 tisíc korun.