Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MAFRA

Cestujícímu vadilo zastavení na červenou, řidiči autobusu dal ránu pěstí

  • 10
Až dvouleté vězení hrozí muži ze Zlína, který v opilosti napadl řidiče autobusu. Nejprve mu za jízdy bezdůvodně nadával, a když si to řidič nenechal líbit, rozbil mu zpětné zrcátko a zaútočil na něj pěstmi.

Osmapadesátiletý řidič vyrazil koncem března v odpoledních hodinách linkovým autobusem se zhruba dvanácti cestujícími ze Slušovic do Zlína. Muž, který seděl v přední části autobusu, jej za jízdy začal bezdůvodně častovat sprostými nadávkami.

„Jakmile řidič zastavil ve Zlíně na červený světelný signál na semaforu, muž začal řidiče slovně napadat vulgárními výrazy ještě víc. Vadilo mu, že zastavil. Přitom se zvedl ze sedadla a přišel těsně k němu, zřejmě proto, aby ho řidič nepřeslechl,“ popsala začínající konflikt zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Řidič muže nejprve slušně požádal, aby si vystoupil. Ten to odmítl. Šofér proto zastavil na nejbližší zastávce autobusu a cestujícího vyvedl ven.

„To agresora natolik rozlítilo, že začal rozbíjet přední zrcátko. Řidič chtěl zabránit rozbití čelního okna autobusu, proto vystoupil a snažil se muže uklidnit. Ten ho chtěl fyzicky napadnout, řidič se bránil, přesto dostal ránu do obličeje,“ doplnila policejní mluvčí.

Cestující mezitím přivolali zlínské strážníky, kteří po zjištění bližších okolností přivolali hlídku policistů. Dechová zkouška u útočníka opakovaně ukázala dvě promile alkoholu. Škoda na rozbitém zrcátku činila více než pět tisíc korun.

„Útočník se ke svému jednání po vystřízlivění přiznal s tím, že všeho lituje a škodu uhradí. Policisté osmatřicetiletému muži ze Zlína, který byl dosud jednou soudně trestaný, v těchto dnech sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání trestných činů poškození cizí věci a výtržnictví,“ poznamenala Kozumplíková.