V malé rodinné sklárně vyrobili i kalich pro papeže. S doživotní zárukou

  • 3
Obec Strání - Květná na moravsko-slovenském pomezí je se skláři spojená několik století. Kromě původní sklárny, kterou vlastní společnost Crystalite Bohemia, je v ní i další - rodinná firma s deseti zaměstnanci Glass - Ladislav Breznický. A daří se jí.

Útulná dílna je ověšená kovovými trubicemi, tyčemi, kleštěmi a dalšími sklářskými nástroji. Uprostřed žhne rozpálená tavná pec, vedle ní stojí další pícky. Ze stropu visí několik skleněných lustrů natvarovaných jako pomačkané polštáře.

V těchto nenápadných prostorách za jedním z domků v malé vísce Květná vznikají už osm let skleněné výrobky, které znají po celém světě. „Navazujeme na tradici ruční výroby českého skla, která má v zahraničí stále výborný zvuk,“ vysvětluje Ladislav Breznický.

Vyučený sklář pracoval dlouhá léta ve vyhlášených průmyslových sklárnách v Květné, zkušenosti sbíral v různých výrobách v Česku i ve světě. Dílnu teď provozuje se svými dvěma syny jako rodinný podnik.

„Pracuje tu jen rodina, mí spolužáci a známí. Každý musí rozumět všemu od tavení po obchod. Tak nám to funguje nejlépe,“ vysvětluje.

Malá sklárna má jen deset zaměstnanců a je mimořádně úspěšná. „Nejvíce zákazníků máme v zahraničí. Po ručních výrobcích, které stroje nezvládnou, je tam obrovská poptávka,“ doplňuje syn Ladislav Breznický mladší.

Prorazili i do luxusních hotelů či prezidentských komnat

Zatímco velké sklárny vychrlí desetitisíce skleniček, váz či misek denně, Brezničtí v komorní atmosféře udělají za den okolo stovky výrobků. „Výhodou je, že každý jednotlivý kus projde přes deset lidí,“ říká sklář.

Vyrábějí užitkové sklo, štamprlky, džbánky, ale i dekorativní prvky, ocenění, lustry. Jejich sklo zdobí například luxusní hotely či prezidentské komnaty v zámoří. Pro boršickou palírnu Žufánek zase dělají demižonky na slivovici.

Dokonce zde vytvořili rubínově červený kalich s šestadvaceti křížky, který dali darem papeži Františkovi.

„Lidé z Vatikánu nám říkali, že Svatý otec se obával, aby ten kalich nerozbil. Ujistili jsme je, že tu má doživotní záruku, a kdyby se něco stalo, máme tu připraven další,“ usmál se sklář.

Velkou květenskou sklárnu tu jako konkurenci nevnímají, naopak jsou v kontaktu a spolupracují. „Nemáme stejnou klientelu. My pracujeme na věcech od jednoho po stovky kusů, oni vyvážejí kamiony,“ popisuje Breznický mladší s tím, že si naopak se sklárnami zákazníky přeposílají a sdílejí nástroje i technologie.