Nové logo Regionální potravina.

Nové logo Regionální potravina. | foto: Ministerstvo zemědělství

Sýr z Nítkovic ztratil značku kvality. Kvůli formální chybě, říká šéf farmy

  • 2
O prestižní označení Regionální potravina přišel před pár dny sýr z farmy Kozojedský dvůr v Nítkovicích na Kroměřížsku. Kontroloři totiž zjistili, že má nižší obsah tuku, než uvádí etiketa. Podle šéfa firmy se stala jen formální chyba, o ocenění znovu zřejmě usilovat nebude.

„V tomto případě šlo o velmi malý rozdíl, ale pravidla jsou naprosto striktní,“ uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu, který ocenění spravuje, Vladimíra Nováková.

Kontroloři testovali výrobek Bio Domovina polotučný kravský sýr, který loni v létě vyhrál v kategorii Sýry.

Podle jednatele firmy byla chyba jen formální, na kontrolní vzorek použili starou nálepku.

„Měli jsme toho sýra jen velmi málo, necelých pět kilogramů, protože na víc nebylo mléko. Proto ani nešel do prodeje. Jenže přišla kontrola, my jsme zabalili vzorek a na krabičku nalepili starou etiketu,“ popsal jednatel Kozojedského dvora Jan Šváb.

Oceněné výrobky jsou pod stálým dozorem

Na etiketě byl údaj 46 procent tuku v sušině, vzorek ale obsahoval jen 39,09 procenta. I při započítání odchylky to bylo málo.

„V tom množství sýr nebyl na prodej, nijak jsme se neobohatili a mrzí mě, že z nás udělali exemplární případ,“ dodal Šváb. Znovu o ocenění usilovat zřejmě nebude.

Vlastníkem značky Regionální potravina je ministerstvo zemědělství, vznikla proto, aby podpořila prodej regionálních výrobků. Zároveň stát garantuje také výrobky označené Klasa a Bio.

Udělením značky posouzení kvality nekončí, výrobky zůstávají pod drobnohledem. „Naopak tím dozor začíná, dělají se namátkové kontroly, a pokud se zjistí nesrovnalosti, značka se odebírá,“ uvedla Nováková.

Firma ji musí okamžitě přestat používat, pokud má ocenění pro více výrobků, odebírá se jen tomu, u kterého se zjistilo pochybení. Žádné finanční sankce odebrání neprovází.

Za osm let 400 oceněných produktů

Kromě namátkových kontrol u výrobců řeší fond také podněty od spotřebitelů.

„Zabýváme se všemi, chceme zajistit, aby se v portfoliu oceněných výrobků nabízely jen ty maximálně kvalitní,“ podotkla Nováková.

Z loni oceněných o značku přišel pouze jediný. Za osm let, kdy se značka Regionální potravina uděluje, ji má přes 400 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Přímo ve Zlínském kraji jich je 55, kromě mléčných i masné a pekařské výrobky nebo hotové pokrmy.

Ve Zlínském kraji se pravidelně koná i soutěž Perla Zlínska, která také oceňuje výrobce regionálních potravin.