Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Holešově chtějí referendum o hernách, starosta plošný zákaz odmítá

  12:15
K historicky prvnímu referendu ve Zlínském kraji, v němž mají občané odpovědět na otázku, do jaké míry regulovat hazard, se schyluje v Holešově. Ve Zlíně hodlají zase vypsat o hernách anketu.
Holešov připravuje vyhlášku regulující hazard, s jeho úplným zákazem ale starosta nesouhlasí. Ilustrační snímek

Holešov připravuje vyhlášku regulující hazard, s jeho úplným zákazem ale starosta nesouhlasí. Ilustrační snímek | foto: Petr NovotnýMAFRA

Vypadá to, že se diskuse o hazardu přesouvá z jednacích místností politiků a podnikatelů do ulic. Odpůrci heren to vítají, loterijní společnosti to děsí.

Například v Praze 8 o víkendu se lidé jasně vyslovili pro úplný zákaz hazardu, kvůli velmi nízké účasti ale výsledek referenda není pro radnici závazný (více zde).

Vůbec první referendum na toto téma ve Zlínském kraji je na spadnutí v Holešově, kde ho chtějí prosadit tamní zastupitel Pavel Karhan z KDU-ČSL, představitelé čtyř církví a občanské sdružení Za zdravé a krásné Holešovsko. Hodlají dosáhnout absolutního zákazu heren ve městě, kde dosud neplatí žádné omezení.

Populismus před volbami?

Ve Zlíně se vedení města také obrátí na své obyvatele, ale situace je tady trochu jiná. Platí zde vyhláška, byť kritizovaná aktivisty proti hazardu, která od příštího roku zakazuje herny v centru města a umožňuje jejich provoz za splnění několika podmínek v jiných lokalitách.

Je třeba přísný zákaz všude. A pak uvidíme, říká Hollan

Když se před časem zúčastnil brněnský aktivista a dnes již také regionální politik Matěj Hollan diskuse o hazardu ve Zlíně, vyzýval přítomné, aby se nebáli iniciovat referenda o plošném zákazu heren. Proto podobné tendence v Holešově vítá a chystanou anketu ve Zlíně považuje sice za poloviční krok, nicméně správným směrem. Kritizuje však zdejší vyhlášku. "Nemá cenu vést vyhlazovací válku s hazardem, byl tady a bude vždycky. V Česku ale bylo heren strašně moc," shrnuje Hollan.

Takže jaké navrhujete řešení?
Abychom teď nastavili velmi přísnou regulaci a mohli začít od nuly. To znamená plošný zákaz všude. Pak uvidíme, jestli začnou vznikat nelegální herny, případně jakou formu hazardu povolit. Pokud chceme regulovat něco, co škodí společnosti a narušuje veřejný pořádek, je třeba to omezit razantně. Když se počet heren sníží o polovinu, tak to nestačí.

Ve Zlíně začne příští rok platit vyhláška, která vyhání hazard z centra města. Co na to říkáte?
Vymýcení hazardu v centru je bezohledné k lidem, kteří žijí v jiných částech města. Musíme se dívat na to, vedle čeho herna stojí a jak moc na konkrétním místě škodí, to je podstatné. Jinak považuji zlínskou vyhlášku o hazardu za velmi nepodařenou, podle mě je v rozporu se zákonem i Ústavou.

Proč? Radnice ji konzultovala i s ministerstvem financí?
Vyhláška tvrdí, že ve městě nemůže být žádný hazard, ale že rada či zastupitelstvo může povolovat výjimky. Ministerstvo financí, které herny povoluje, se ale řídí podle textu vyhlášky, nikoliv podle výjimek. Doporučoval bych proto zlínským zastupitelům, aby vyhlášku přepracovali. Podle mě teď zakazuje hazard ve Zlíně plošně.

Co říkáte na záměr zlínské radnice vypsat o hazardu elektronické referendum nebo anketu?
Je to určitě dobrý krok. Na druhou stranu anketa není závazná. Internetové referendum se dá zase zneužít zastánci i odpůrci hazardu. Získat objektivnější názor veřejnosti lze lépe průzkumem.

Ještě do června chce ale Zlín vypsat elektronické referendum anebo anketu v městském magazínu na téma, zda jsou lidé s takovým řešením spokojení.

"Lidé budou moci sdělit svůj názor. Pokud budou pro plošný zákaz, měla by ho radnice respektovat, byť to nebude závazné," upřesnil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Opozice to kritizuje i s odkazem na blížící se komunální volby. "Je to velice slabý alibismus," říká zastupitel za ODS Miroslav Šenkýř. "Plošný zákaz není nejšťastnější řešení. Stačí, když herny nebudou v centru, v okolí škol a podobně."

Vedení města populismus odmítá a argumentuje tím, že s výsledky ankety bude pracovat až nové vedení radnice po volbách.

"Chceme na téma hazardu spustit informační kampaň a uspořádat kulatý stůl," podotkl Dvořák.

Starosta: Plošný zákaz by dopadl i na sportku, sázky a mariáš

Veřejná diskuse o hazardu se už naplno rozjela a stále se vyhrocuje v Holešově. Mnohým tady vadí, že se proti hernám bojuje zatím jen slovně, a tak jich pořád přibývá.

"Starosta od loňského listopadu připravuje vyhlášku, která omezí provozování heren. Stále není hotová, navíc - podle toho, co víme - řeší především omezení reklamy, ne hazardu jako takového," upozornil zastupitel Karhan.

Starosta Pavel Svoboda z ODS ujistil, že hotovou vyhlášku předloží na jednání zastupitelstva 28. dubna a potvrdil, že s plošným zákazem nepočítá.

"Referendum je pouze populistický krok ke zviditelnění se v předvolebním čase. Nevím, jestli si uvědomují, že plošný zákaz se bude vztahovat i na sportku, sazku, sportovní sázky anebo mariáš," reagoval Svoboda.

Synot Tip: Volba mezi prohibicí a žádnou regulací nic neřeší

Z veřejného hlasování mají obavy i loterijní společnosti, například Synot Tip z Uherského Hradiště.

"Referendum nic neřeší. Odpovědi typu ANO x NE - tedy buď žádná regulace, nebo naopak prohibice - považuji za snahu o sběr politických bodů," reagoval výkonný ředitel společnosti Synot Tip Petr Mikoška.

"Nesouhlasíme s plošným rušením heren, které připraví obce o miliony a hazard pouze přesune do nelegální zóny," zdůraznil.

Šestice hlavních představitelů referenda v Holešově se ale myšlenky na plošný zákaz vzdát nehodlá a založila občanskou iniciativu Holešov bez hazardu.

Aktivisté vedení holešovské radnice obviňují z nečinnosti, která napomáhá neregulovanému šíření hracích doupat, jak stojí v úvodním prohlášení. A starostu Svobodu z napomáhání herní lobby.

Proti úplnému zákazu jsou v Holešově i místostarostové

Cesty ke společnému cíli mají tři. Buď se iniciativě podaří oslovit alespoň pětinu voličů ve městě, potřebnou k vyhlášení referenda, nebo uspěje Karhan mezi zastupiteli. Od nich bude chtít, aby vyhlásili referendum nebo přijali jeho vlastní vyhlášku, která hazard zakáže. Stejně jako starosta ji předloží na dubnovém zastupitelstvu.

Proti nim stojí vedení města, které se kloní k částečné regulaci. Připravovaná vyhláška zakáže světelné reklamy na hernách a zmrazí jejich počet. To má znamenat, že další herny v Holešově nevzniknou, a pokud některá ze stávajících skončí, nebude za ni náhrada.

"Morálně s tím můžeme nesouhlasit, realita je ale taková, že je to podnikání v souladu se zákonem. A město nebude riskovat žaloby za zmařené investice podnikatelů," mínil Svoboda.

Na své straně má oba místostarosty. "Voliči nám dali mandát, abychom tyhle věci řešili. Referendum považuji za zbytečné a drahé. A plošný zákaz nepodpořím," reagoval místostarosta Jaroslav Chmelař z ČSSD. Mimo jiné proto, že město loni získalo z hazardu 10 milionů korun, které šly do sportu či kultury.

To Karhan nepopírá a slibuje, že iniciativa dá občanům veškeré informace, které mohou k rozhodnutí o referendu potřebovat.

Kritika za loterijní zákon

Situace se vyhrotila poté, co v Holešově vznikla nová herna na náměstí koncem loňského roku, a poslední kapkou bylo letos otvírané kasino. "Čemu pomohl zákonem, to teď uvádí do života," vzkázal Karhan na adresu starosty.

Připomněl tak, že Svoboda ještě coby poslanec zasáhl do podoby loterijního zákona z roku 2011. Podle původního návrhu se měly příjmy z hazardu dělit mezi stát a obce. Svoboda byl jedním z poslanců, kteří prosadili dělení na třetiny a jednu z nich přiřkli loterijním společnostem.

"Kdyby šly peníze obcím nebo ministerstvu financí, nebyla by žádná jistota, že půjdou do sportu, obce by mohly dát přednost jiným věcem," vysvětloval tehdy Svoboda. Vysloužil si za to ostrou kritiku a nálepku politika, který jde na ruku loterijním firmám. A teď se k tomu jeho kritici vrátili.

"Ve vedení města není nikdo, kdo by jim napomáhal nebo je podporoval," reagoval Svoboda.

Paradoxně se za něj postavil i Matěj Hollan, předseda občanského sdružení Brnění, které regulaci hazardu dlouhodobě prosazuje. "Není to tak, že by Svoboda zařídil špatný zákon. Hlasovala o něm Sněmovna a kromě toho je zákon po úpravě pro obce poměrně dobrý," vysvětlil Hollan. Původně totiž obce nemohly regulovat počet přístrojů na svém území. Toto ustanovení ale zrušil Ústavní soud.

Případné referendum však Hollan podporuje. Pokud by se všelidové hlasování konalo, pak ve stejném termínu jako komunální volby, což je nejlevnější varianta.

  • Nejčtenější

Hospodám vadí rostoucí poplatky pro OSA, volí raději instore rádia a web

15. dubna 2024  9:19

Poplatky, které musí od letošního roku platit Ochrannému svazu autorskému (OSA) a Intergramu za...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Pavla na Valašsku vítali slivovicí, vyzkoušel si ohýbání dřeva

16. dubna 2024  5:15,  aktualizováno  21:05

Prezident Petr Pavel je na dvoudenní návštěvě ve Zlínském kraji. Postupně navštíví čtyři okresy,...

Kladno - Vsetín 4:1. Rytíři získali v baráži první výhru, rozhodl tříbodový Jarůšek

17. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  20:53

Kladenští hokejisté zvítězili v prvním utkání baráže o extraligu nad Vsetínem 4:1 a v sérii na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

Velké firmy ve Zlínském kraji zvyšují mzdy, odbory však chtěly ještě víc

18. dubna 2024  16:20

Navzdory složité situaci dostanou zaměstnanci řady podniků ve Zlínském kraji více peněz. Dobrou...

Valašského „pasáčka“ už vezli na káře s mrtvolami, kardinál Trochta čelil peklu

18. dubna 2024

Premium Jeho životní příběh je nesmírně silný, plný bolesti, utrpení, ale také statečnosti a odhodlání...

Ve Zlíně mají nedonošené děti logopedku hned po narození, učí je i sát

18. dubna 2024  8:57

Předčasně narozené děti mohou mít v pozdějším věku problémy nejen s mluvením, ale i s jídlem. K...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...