Budova uherskohradišťské radnice v Revoluční ulici, kde sídlí oddělení...

Budova uherskohradišťské radnice v Revoluční ulici, kde sídlí oddělení přestupkových řízení, oddělení registrů řidičů a vozidel. | foto: Město Uherské Hradiště

Při zásahu na radnici v Uherském Hradišti policie zadržela úředníka

  • 0
Policie ve středu zasahovala na jednom z pracovišť radnice v Uherském Hradišti. Kriminalisté zadrželi jednoho z pracovníků odboru dopravních a správních agend a na dalších místech regionu dalších deset lidí.

„Na základě dlouhodobého prověřování blíže nespecifikovatelné majetkové trestné činnosti došlo ve středu k zákroku, během kterého jsme na různých místech zadrželi celkem 11 osob,“ potvrdil policejní mluvčí Petr Jaroš.

„Na uherskohradišťském odboru dopravy proběhl zákrok z toho důvodu, že jednou z podezřelých osob je i zaměstnanec tohoto úřadu,“ doplnil s tím, že v současné fázi prověřování nebudou policisté sdělovat žádné bližší informace.

K případu se na mimořádném brífinku vyjádřili také představitelé radnice. Zdůraznili, že město bude s policií a orgány činnými v trestním řízení při vyšetřování případu maximálně spolupracovat.

„Zaměstnanec úřadu byl zadržen pro podezření ze spáchání trestné činnosti v mimopracovní i pracovní oblasti,“ poznamenal tajemník úřadu Josef Botek.

Kvůli odboru dostal dříve starosta anonymy

Starosta Stanislav Blaha upozornil, že odbor dopravních a správních agend patří do výkonu státní správy. V minulosti však podle něj radnice obdržela celou řadu anonymních písemných podnětů, které se týkaly odboru dopravních a správních agend.

„Byli jsme v tomto směru činní. Využil jsem svého práva a některé věci jsem nechal prověřit interním auditem. Zároveň jsme požádali o součinnost ministerstvo dopravy, protože řada práce probíhá na zařízeních a softwaru ministerstva,“ uvedl Blaha.

Blaha také podal na policii podnět na podezření ze spáchání trestné činnosti zaměstnanců úřadu.

„Policie mi po prošetření podnětu sdělila, že případ odkládá, protože se nepodařilo tuto skutečnost potvrdit,“ doplnil Blaha.

Na vstupních dveřích budovy úřadu v Revoluční ulici viselo ve čtvrtek od rána strohé oznámení, že je z provozních důvodů zavřeno. Sídlí zde oddělení přestupkových řízení a oddělení registrů řidičů a vozidel. V souvislosti s vyšetřováním policisté zapečetili jednu z kanceláří.

„Provoz oddělení bude obnoven v nejkratším možném termínu. V pátek už by mělo fungovat bez omezení,“ poznamenal tajemník Botek.

Policisté se už před několika lety zabývali odborem dopravy kvůli podezření, že vedoucí jednoho z oddělení pomáhal potrestaným řidičům, aby dostali zpět své řidičské průkazy. Úředník tehdy na radnici po dohodě skončil (viz též Úředník dopomohl řidičům zpět k řidičáku, o který měli přijít).

,