Končící radní Zlínského kraje Ladislav Kryštof se stane ředitelem střední školy v Uherském Brodě.

Končící radní Zlínského kraje Ladislav Kryštof se stane ředitelem střední školy v Uherském Brodě. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Končící radní bude ředitelem školy, kraj jej jmenoval den po volbách

  • 10
Odcházející radní Zlínského kraje Ladislav Kryštof z ČSSD od příštího týdne povede střední školu v Uherském Brodě, přestože nemá s pedagogikou téměř žádné zkušenosti. Ačkoliv konkurz se konal v září, novou funkci mu odsouhlasili kolegové z rady v pondělí po volbách.

Lidé z rady Zlínského kraje, kteří neuspěli ve volbách, se většinou vracejí na místa, na nichž působili před příchodem na kraj. Jinak to má Ladislav Kryštof z ČSSD. Končící radní přes kulturu jde do školství.

I když s ním nemá téměř žádné zkušenosti, uspěl ve výběrovém řízení na ředitele Centra odborné přípravy technické Uherský Brod. Jde o střední školu, která vychovává odborníky pro zdejší zbrojovku. A zřizuje ji kraj.

„Věřím, že vyhrál ten nejlepší. Myslím, že problematiku školství znám,“ tvrdí Kryštof, kterého do funkce jmenovali jeho kolegové z končící rady (kde má většinu ČSSD) na základě doporučení výběrové komise.

Další končící radní Zlínského kraje

Hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) se chce věnovat rodině.

Petr Navrátil (ČSSD) se vrátí jako ředitel ZŠ ve Slavičíně.

Taťána Valentová Nersesjan (ČSSD) se vrací k učení na ZŠ Trávníky do Vsetína.

Jaroslav Drozd (ČSSD) se chce věnovat oceňování budov a ekonomice.

Lubomír Nečas (SPO) se vrátí naplno k práci praktického lékaře ve Zlíně.

Ivan Mařák (KSČM) bude opět ekologem na Povodí Moravy v Uherském Hradišti.

Poslední čtyři roky se přitom živil jako politik, předtím působil v České zbrojovce coby vedoucí odboru investic a ještě dříve byl starostou Uherského Brodu.

„Působil jsem i jako externí spolupracovník v domě dětí a mládeže a byl jsem mnoho let členem několika školských rad,“ hájí se Kryštof s tím, že absolvoval i tři semestry doplňkového pedagogického studia.

Gazdík: Pokud se neosvědčí, bude odvolán

„Budí to rozpaky, když pan Kryštof nemá žádnou pedagogickou zkušenost. Jako budoucí radní přes školství budu bedlivě sledovat jeho kroky, a pokud se neosvědčí, bude odvolán,“ reagoval nově zvolený krajský radní Petr Gazdík z hnutí STAN.

Kryštof se zúčastnil konkurzu na ředitele v září. Současně ale kandidoval v říjnových krajských volbách na třetím místě. Ihned po volebním neúspěchu ČSSD, kdy bylo téměř jisté, že skončí v opozici, ho radní potvrdili do funkce. Bylo to první povolební pondělí.

„Volby na jmenování neměly vliv. Pan Kryštof byl už předtím rozhodnutý, že s politikou skončí,“ říká přesto odcházející náměstek hejtmana přes školství Petr Navrátil (ČSSD), který byl i v sedmičlenné výběrové komisi.

Tím, že do politiky už nechtěl, se zaklíná i Kryštof. Zdůrazňuje, že kandidátky se tvořily několik měsíců před výběrovým řízením.

„Radní Navrátil mi slíbil, že nového ředitele vyberou před volbami, aby to nepůsobilo jako trafika. Mohli to stihnout, myslím si o tom své,“ naznačil starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL), který také byl ve výběrové komisi. A jako jeden ze dvou hlasoval proti Kryštofovi.

„Účastnil jsem se spousty výběrových řízení na vedoucí pozice, ale takový průběh jsem nezažil,“ nastínil Kunčar. Avšak dodal, že je vázán mlčenlivostí a konkrétní být nesmí.

Podle některých zdrojů MF DNES Kryštof nebyl schopen spatra odpovídat na otázky komise a musel si je vyhledávat v podkladech. Jiné zdroje však hovoří o tom, že měl nejlepší vizi.

Inspekce: Takové konkurzy mohou být politickým nástrojem

Navrátil říká, že o slibu Kunčarovi neví. Průběh konkurzu podle něho byl standardní, byť v něm Kryštof jako málo dotčený školstvím porazil dva protikandidáty s bohatými zkušenostmi z oboru: zástupce ředitele téže „zbrojovácké“ školy a Pavla Římovského, který je pověřený jejím vedením.

„Nezlobte se, nebudu to komentovat,“ sdělil Římovský, jemuž bude od příštího týdne Kryštof dělat nadřízeného.

Vyhlášky ani zákony porušeny skutečně nebyly, ale celá akce budí rozpaky. Uchazeč o post ředitele školy nemusí mít povinnou pedagogickou praxi, musí mít jen zkušenosti z vedoucích pozic, což Kryštof má.

„Je přece rozdíl, když je někdo učitel a někdo manažer,“ míní Kryštof.

Česká školní inspekce, která měla v komisi také svého člověka, ale nadšená není.

„Už delší dobu upozorňujeme na to, že takové konkurzy mohou být politickým nástrojem. A v praxi se to ukazuje,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Podle něho mají být více zohledněny pedagogické znalosti uchazečů a zpřísněn pohled na možnou podjatost.

Například Navrátil vlastně vybral svého kolegu z rady. Předsedou komise byl pak vedoucí krajského odboru školství. Dále v ní zasedl zástupce České zbrojovky, zástupce uherskobrodského Centra odborné přípravy technické i školy se stejným názvem v Kroměříži. Konkrétně její ředitel, kterým je někdejší krajský radní pro zdravotnictví za ODS Bronislav Fuksa.