Policie, hasiči a pyrotechnici vyjížděli k nálezu letecké pumy zbytečně. Šlo o kovovou trubku. Ilustrační snímek

Policie, hasiči a pyrotechnici vyjížděli k nálezu letecké pumy zbytečně. Šlo o kovovou trubku. Ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Pyrotechnici jeli likvidovat leteckou pumu, byla to jen kovová trubka

  • 2
Oznámení o nálezu staré letecké pumy u bývalého lomu mezi Kurovicemi a Tlumačovem na Kroměřížsku poslalo před nedělním polednem do terénu hasiče, policisty i pyrotechniky. Během zkoumání experti zjistili, že nejde o munici, ale pouze o kovovou trubku.

Na místo krátce před dvanáctou vyjeli hasičští profesionálové z Kroměříže a dobrovolníci z Kurovic.

"Byli vysláni jako asistence policistům, kterým byl oznámen nález letecké pumy u lokality bývalého lomu," vylíčil mluvčí zlínské policie Libor Netopil.

Hasiči a policie místo střežili až do příjezdu pyrotechniků. Vzhledem k předpokládanému riziku výbuchu se k nálezu nesměl nikdo přiblížit.

"Hned po oznámení jsme místo zajistili, aby se tam nikdo nepovolaný nedostal. Bylo to v lese, takže lidé nebyli v přímém ohrožení," uvedla mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová.

Objev nahlásil kolem půl jedenácté přímo majitel lomu, který předmět našel na svém pozemku už v sobotu při výkopových pracích. "Zda jde skutečně o munici, si zřejmě nebyl jistý, proto vše ohlásil až následující dopoledne" doplnila Kyšnerová.

Zásah nakonec trval necelé tři hodiny.

"Jednotky zůstaly v záloze na místě události a to až do příjezdu pyrotechniků, kteří nález prozkoumali. Jak se následně ukázalo, nejednalo se o leteckou munici, ale o kovovou trubku se zakulaceným koncem," vylíčil úsměvný konec Netopil.