Pyrotechnici dokončili čištění areálu ve Vrtběticích, munici čeká kontrola

Pyrotechnici dokončili čištění areálu ve Vrtběticích, munici čeká kontrola | foto: Policie ČR

Čištění areálu ve Vrběticích skončilo, munice se může odvézt jinam

  • 7
Pyrotechnici v neděli v podvečer dokončili čistění části areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde v polovině října vybuchl muniční sklad. V nejbližších dnech by tak mohl začít plánovaný odvoz munice ze skladů v areálu, které mají pronajaté čtyři firmy. Mělo by jí tam být asi sedm tisíc tun.

Pyrotechnici pracovali podle plánu, vyčištění areálu dokončili v neděli v podvečer,“ řekla iDNES.cz zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. „Vše je nachystané, vypáskované a vykolíkované,“ dodala. Další postup se bude zřejmě řešit na pondělní poradě, odvoz munice bude koordinovat policie. Vyšel tak původní odhad, že by úklidové práce měly být dokončeny do konce listopadu, což se podařilo i přes nepříznivé počasí.

Pyrotechnici pracovali na ploše o velikosti 12 hektarů. Samotné vyklízení začalo minulý týden. Do areálu totiž nemohl nikdo vstoupit kvůli bezpečnostní týdenní lhůtě, kdy se čekalo, zda některá z munice samovolně nevybuchne.

Muniční sklad, který si pronajímala ostravská společnost Imex Group, vybuchl 16. října. Dva její zaměstnanci při tom zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů (více o výbuchu zde).

Převoz munice z některých skladů by měl začít už během příštího týdne. Pyrotechnici však budou muset ještě uloženou munici zkontrolovat, teprve poté do skladů pustí zástupce firem a bude moci začít odvoz.

Munici by měly odvážet firmy, které mají v areálu pronajaté sklady. Něco si odvezou zákazníci, kteří munici nakoupili. Zbytek je připraven zajistit stát. Munice by se měla převézt do skladu v Květné na Svitavsku, kam se vejde asi 2 800 tun. Tamní sklad, který se rok nepoužíval, by měl být podle ministra obrany Martina Stropnického uveden do provozu do 13. prosince (více o skladu zde).

Podle Chovance měl stát informace o stavu skladů

Podle ministra vnitra Milana Chovance měl stát v minulosti alarmující informace týkající se muničních skladů. Tyto informace nyní prošetřuje policie. Podle Chovance je potřeba zjistit, jak se s informacemi naložilo.

„Veškeré informace z minula, ať už je vytvořil kdokoli a byly zaměřeny k tomuto skladu a případným problémům v minulosti, jsme předali policii k šetření,“ uvedl Chovanec. Pokud na základě těchto informací nebyla přijata patřičná opatření, může to být jeden z důvodů výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku, dodal.

O muničních skladech bude jednat bezpečnostní rada státu. Podle Chovance budou ministři řešit zejména to, zda je potřebné změnit legislativu. Chce také zkoordinovat tři složky, které munici kontrolují, tedy armádu, policii a Báňský úřad. Bude chtít rozšířit policejní tým, který má na starosti kontrolu munice. Držitelů licencí je v Česku 3 000, jde zejména o malé obchodníky s municí, na jejich kontrolu má ale policie vyčleněno pouze 50 lidí.

Náklady spojené s výbuchem ve Vrběticích si letos a příští rok vyžádají podle ministrova odhadu 42 milionů korun. Čerpány budou z krizové rezervy, která je pro tyto účely v rozpočtu vyčleněna. Vláda už letos schválila 7,6 milionu korun na platy zasahujících policistů a další náklady s tím spojené.

Podívejte se na evakuaci, která následovala po výbuchu:

22. října 2014

,