Lidé se zdráhají i otevřít autolékárničku a pomoci, líčí zdravotnice

  • 54
„Paní v tom černém tričku, pojďte mi pomoct. A vy v modré košili, volejte záchranku,“ říká zdravotnice Hana Komínková z kroměřížské pobočky Českého červeného kříže. Téměř křičí, aby navodila dojem stresové situace. I takto to vypadalo na kurzu první pomoci v dětském domově ve Zlíně.

Na zemi leží figurína, na které zdravotnice ukazuje resuscitaci osoby v bezvědomí. Vedle ní si kleká další žena, připravená ji vystřídat.

„Tři, dva, jedna,“ odpočítává Komínková okamžik, kdy se jejich ruce vymění. „Vyzývat lidi okolo slovy ‚Prosím, pojďte mi někdo pomoct‘ většinou nefunguje. Když oslovíte konkrétního člověka, máte mnohem větší šanci,“ vysvětluje.

Komínková provázela kurzem první pomoci pracovnice dvou zlínských dětských domovů, které sídlí nedaleko sebe v části Lazy. Po celé zemi se letos takových akcí uskuteční celkem padesát.

„Při práci s dětmi se může stát cokoliv, proto jsme chtěli takto podpořit odborníky, kteří se jim věnují,“ vysvětluje Marek Šranko, zástupce systému Coca-Cola, který kurzy sponzoruje. S výběrem míst pomáhala Nadace Terezy Maxové.

„Kurz první pomoci absolvujeme každé dva roky, ale obvykle není v takové šíři a musí jím projít všichni zaměstnanci. Tento kurz je podrobnější, v tom je pro nás lepší,“ říká Zdislava Fimbingerová z dětského domova, k němuž patří i mateřská, základní a praktická škola.

Zařízení je určeno dětem se zdravotním postižením. „Doufám, že ty znalosti nebudeme v praxi potřebovat, protože budou děti stále v pořádku. Chceme mít ale jistotu, že kdyby došlo k nějaké nehodě, zvládneme první pomoc poskytnout,“ dodává Fimbingerová.

Pracovnice domovů se dozvěděly nejen jak správně resuscitovat nebo ošetřit zraněného, ale také to, s jakými reakcemi lidí se mohou v krizové situaci setkat.

„Často slyšíme ‚A kdo mi to zaplatí?‘, když potřebujeme nějaký materiál. Hlavně u dopravních nehod řidiči neradi otvírají svou autolékárničku, aby z ní něco darovali,“ prozrazuje Komínková.

A také radí, aby si řidiči vždy po čase autolékárničku zkontrolovali a obměnili. „Kolega ošetřoval masivní krvácení, ale zaškrcovadlo bylo zteřelé a roztrhlo se mu v ruce,“ vypráví Komínková.

Část nácviku věnovala i práci s izolační fólií. Zraněný totiž může velmi rychle prochladnout. Radí mít ji u sebe i při běžné turistice či cyklovýletech. „Jakmile jednou fólii vybalíte, už ji nesložíte zpátky. Ale můžete ji pak věnovat dětem, dělají z ní úžasné dekorace,“ usmívá se Komínková.