Stará trafika v Prusinovicích se proměnila v samobufet pro účastníky cyklistického závodu Rohálovská 50tka. Na snímku je jeden z organizátorů závodu Martin Koplík. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Zavřenou trafiku nahradil samobufet, využijí ho závodící cyklisté

  • 1
Dřevěná budka u školky v Prusinovicích na Kroměřížsku sloužila jako trafika, poslední roky už se v ní ale noviny neprodávaly, a kdyby zůstala ještě pár let prázdná, rozpadla by se. Protože má ale příhodnou polohu na startu tradičního cyklistického závodu Rohálovská padesátka, udělali z ní pořadatelé samoobslužný bufet.

„Bylo nám líto nechat ji prázdnou. V bufetu jsou základní věci na doplnění energie, něco k pití, k jídlu, sladkosti, nějaké cyklodoplňky nebo pumpa,“ popsal jeden z organizátorů závodu Martin Koplík.

Bufet je určený především registrovaným závodníkům. Ti dostanou k dispozici šestimístný číselný kód, který jim otevře dveře. Dál už se musí, vzhledem k opatřením v souvislosti se šířením koronaviru, obsloužit sami.

Ceny jsou nákupní a předpokládá se základní lidská slušnost. Tedy že cyklisté neodjedou bez placení a nenechají po sobě nepořádek. Jak stojí v provozním řádu u dveří, „vstup je zakázán pouze zlým lidem“.

„Možná je to naivní, ale lidem věříme. Případného záškodníka nečeká žádné řízení, ale velká ostuda,“ říká Koplík.

Rohálovská 50 má za sebou jedenáct ročníků. Během nich závod absolvovalo 6 938 účastníků. „V průměru tak vychází 630 a půl závodníka na jeden ročník,“ doplnil Koplík. Z celkového počtu je 29 bikerů, kteří absolvovali všechny starty.

Trať závodu vede v okolí Prusinovic přes sousední obce, po lesních a polních cestách. Převýšení je rovných 1 000 metrů a otevřený je také běžcům. Podrobné informace zájemci najdou na webu vesani.cz.

Už loni její organizaci narušila pandemie. Letos jsou opatření ještě přísnější a pořadatelé proto počítají se dvěma termíny. Oficiální 12. ročník Rohálovské 50 je pak naplánovaný na 18. září.

Už nyní je ale otevřený takzvaný samozávod. Trať je vyznačená, časy se budou započítávat do výsledků a účastníci jsou registrovaní. Závod ale pojedou individuálně, kdykoliv až do 24. dubna.

Zadáním kódu na klávesnici elektronického zámku na bufetu si závod odstartují a po příjezdu také ukončí. Pořadatelé tak budou mít celkový čas jízdy, k tomu závodník přidá údaje z některé z mobilních aplikací, aby potvrdil, že trať projel celou.