Naprostá většina průmyslové zóny v Holešově zeje prázdnotou, mezi investory je...

Naprostá většina průmyslové zóny v Holešově zeje prázdnotou, mezi investory je o ni mizivý zájem. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Do prázdné zóny v Holešově míří další firma, zaměstná tam dvacet lidí

  • 11
O část pozemků v téměř prázdné průmyslové zóně v Holešově projevila zájem kroměřížská společnost fgForte. Výrobce a dodavatel různých druhů baterií a příslušenství chce koupit pět tisíc metrů čtverečních plochy. Radní Zlínského kraje tento záměr schválili.

„Tato společnost chce v zóně vybudovat areál sloužící pro poskytování projekční činnosti v oblasti elektro, dále pro testování a nastavování softwaru, dispečink vzdáleného dohledu a výrobu a montáž kabelových svazků,“ upřesnil náměstek hejtmana Zlínského kraje Josef Zicha zodpovědný za strategický rozvoj.

Firma zaměstnává zhruba dvacet lidí a v současné době sídlí v nájemním prostoru. Se stavbou nového sídla by měla začít příští rok.

„Chtějí být ve vlastním,“ vysvětlil hejtman Jiří Čunek, podle něhož kraj pozemky prodá až poté, co firma získá veškerá potřebná povolení k výstavbě areálu.

Prodej pozemků na základě smlouvy o budoucí kupní smlouvě ještě musejí schválit krajští zastupitelé. Kupní cenu stanoví znalecký posudek.

Holešovská průmyslová zóna měla být jednou z největších v České republice. Její výstavba stála 1,6 miliardy korun, a přestože je hotová už devět let, sídlí v ní jediná firma Pokart. Ta chce svou výrobu rozšířit.

Novou stanici by tady měli stavět i krajští hasiči (viz též Firmy nejsou, třetí stavba v holešovské zóně bude patřit hasičům).

Více než 20 hektarů chce od kraje koupit firma Taneco, aby postavila skleníky pro pěstování zeleniny a chov ryb (viz též Šestinu průmyslové zóny obsadí skleníky a ryby, radní schválili prodej).

Rozvoj holešovské průmyslové zóny dlouhodobě blokuje nesouhlas ekologických aktivistů a občanských sdružení. Odpůrci argumentují tím, že zóna je v ochranném pásmu vodního zdroje. Zapojují se do všech řízení, napadají u soudu kladná rozhodnutí.

Investoři zde měli vytvořit asi 12 tisíc pracovních míst, pracuje zde ale zatím jen několik stovek lidí. Zlínský kraj zónu spravuje prostřednictvím společnosti Industry Servis ZK.