Nástupce dlouholetého ředitele Slováckého divadla Igora Stránského (na snímku) by měla v úterý schválit městská rada, ČSSD je proti.

Nástupce dlouholetého ředitele Slováckého divadla Igora Stránského (na snímku) by měla v úterý schválit městská rada, ČSSD je proti. | foto: Slovácké divadlo, MAFRA

V Hradišti vybrali ředitele divadla, ČSSD žádá odsunout jmenování

  • 1
Radní v Uherském Hradišti v úterý zvolí nového ředitele Slováckého divadla. Odborná komise už z kandidátů vybrala. Sociální demokraté s tím ale nesouhlasí a vyzývají radu, aby výběr nechala na novém vedení města.

V úterý by mělo být rozhodnuto. Radní v Uherském Hradišti dostanou na stůl jméno kandidáta na post nového ředitele Slováckého divadla. Vybrala ho komise složená ze zástupců města, opozice i odborníků.

Pokud ho radní schválí, nahradí dlouholetého šéfa hradišťské scény Igora Stránského, který ohlásil po téměř čtvrtstoletí v ředitelském křesle konec loni v listopadu (více zde).

Přestože konkrétní jméno je zatím tajné stejně jako okolnosti jeho výběru, už se proti němu ozvala radniční opozice.

Ta vyzvala radu k zastavení jmenování ředitele. „Připadá mi to netransparentní,“ prohlásil předseda klubu zastupitelů za ČSSD Antonín Seďa. „Žádáme, aby jmenování nechala rada na novém vedení města.“

Důvodů k tomu mají sociální demokraté hned několik. Vadí jim, že doporučený kandidát do své koncepce řízení a rozvoje divadla nezahrnul doporučení, která vyplývají z auditorské zprávy. Tu si radnice nechala zpracovat letos na jaře. A měla přezkoumat ekonomiku a organizační strukturu Slováckého divadla.

„Potřebovali jsme zájemcům o post ředitele dát informaci o tom, jak tato organizace vlastně funguje,“ vysvětlil místostarosta Evžen Uher.

Seďa ve vítězné koncepci postrádá funkci hlavního ekonoma

Podle ČSSD tato zpráva upozorňuje na problémy v ekonomických procesech i v organizační struktuře divadla.

„Proto se v ní navrhuje samostatná funkce hlavního ekonoma, což navržený kandidát ve své koncepci nemá,“ upozornil Seďa. „Pro nás to není záruka, že bude umět vyřešit problémy divadla,“ naznačil.

Rychlé šipy mezi legendami

Rychlé šípy v podání herců Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Na snímku...

Představení Slováckého divadla zažilo před pár dny jubilejní 400. reprízu, což je i z celorepublikového hlediska výjimečný počin. „Měla to být legrace na jedno odpoledne,“ říká v rozhovoru Josef Kubáník neboli Dlouhé Bidlo.

Vedení města ale upozorňuje, že co se týče hospodaření, je Slovácké divadlo v pořádku. Což potvrzují i kontroly provedené dvakrát za rok.

„Žádné zásadní problémy v ekonomice jsme nezjistili. Chápu to jako předvolební boj sociálních demokratů,“ oznámil místostarosta Stanislav Blaha.

O tom, že bude rada v tuto dobu vybírat nového ředitele, se totiž ví už několik měsíců. ČSSD se ale ozvala až teď. A do auditu se podle Uhra také mohla podívat dřív než pár týdnů před volbami.

Radnice se proto k odsunutí jmenování nového šéfa nechystá.

Členové komise si za výběrem stojí

Zájemců se přihlásilo pět (více zde). Kromě životopisu měli dodat také vizi divadla, návrh organizační struktury nebo jeho financování. Do druhého kola postoupili tři uchazeči, kteří se komisi představili osobně.

Podle informací MF DNES je vítězem poměrně mladý režisér s několikaletými zkušenostmi z divadelní sféry.

„Jsme vázáni mlčenlivostí, ale lepší odborník než on už být vybraný ani nemohl,“ naznačil Antonín Sobek, který několik let řídil zlínské divadlo.

„Měl jsem sice jiného favorita, ale i tento je vhodný,“ souhlasil ředitel Slováckého muzea v Uherském Hradišti Ivo Frolec.