VIDEO: Obnovený partyzánský bunkr stojí schovaný pod hlínou a listím

  • 5
Válečný partyzánský bunkr obnovili nadšenci v Prlově na Vsetínsku. Přikrytý stromy, hlínou a listím stojí kousek bokem než původní zbořený. Obce na Valašsku byly za druhé světové války místem mnoha tragédií, smutné události připomíná právě i tento bunkr.

Lesem nad obcí se pohybuje malá skupina německých vojáků. Jsou vybaveni německými samopaly a tuší, že v kopcích mohou narazit na silné partyzánské oddíly, které byly v roce 1944 na moravsko-slovenském pomezí čím dál početnější. Náhle se za stromy objevují postavy a začíná střelba. 

„Mohlo se to takto stát. Nevíme to s jistotou, ale mohla to být typická situace. Po krajině chodily hlídky partyzánů, za nimi zase mířili lidé, kteří se jim starali o proviant, přicházely jejich spojky, pohybovali se tady lidé, kteří utekli z totálního nasazení a schovávali se v lesích. Tak se často stávalo, že došlo ke střetům,“ popsal možné události předseda Klubu vojenské historie Litava Vladimír David.

Pro turisty a návštěvníky z Vizovic předvedl s dalšími členy spolku v kopcích nad Prlovem malou ukázku, aby lépe pochopili a poznali, co lidé v těchto obcích za války prožívali. A také aby ukázali, co se odehrávalo v okolí partyzánských bunkrů, z nichž jeden mohli turisté o víkendu navštívit.

Je jediný, který místní obyvatelé a členové Valašského odbojového spolku obnovili. Stojí nad obcí schovaný mezi stromy, pod hlínou, listím a kůrou a je téměř neviditelný. „Nestojí na úplně stejném místě jako v minulosti, ten původní byl zničený,“ vysvětlil Daniel Gargulák z Valašského odbojového spolku, který provází také v místním muzeu.

Turisté touto vycházkou spojili devadesáté výročí založení klubu a sté výročí vzniku České republiky, která připadají na příští rok.

Vojenský bunkr nad Prlovem není jediný, který historii druhé světové války připomíná. Partyzánský úkryt obnovili i obyvatelé malé valašské obce Oznice. Další utajované místo je od loňska zpřístupněné v Ostrožské Nové Vsi. Nejde ale o válečný bunkr, nýbrž o armádní pozorovatelnu ze 70. let.