Pondělí 1. března 2021, svátek má Bedřich
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 1. března 2021 Bedřich

Pečení frgálů na vlastní kůži: na tenkém těstě nešetřete s náplní

  13:51
Redaktorka MF DNES si na Karlovském gastrofestivalu, který o víkendu přitáhl do valašských Velkých Karlovic odhadem 40 tisíc návštěvníků, vyzkoušela pečení vyhlášených frgálů. Jejich příprava je po nakynutí těsta mimořádně rychlá.

Přípravu frgálu si ve Velkých Karlovicích vyzkoušela i redaktorka MF DNES Jana Fuksová. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Na pečení moc nejsem a s kynutým těstem si nerozumím už vůbec.

Přesto jsem se rozhodla, že si na Karlovském gastrofestivalu zkusím vyrobit svůj vlastní frgál, stejně jako stovky dalších zájemců včetně dětí, které se během dvou dnů vystřídaly ve srubu u sjezdovky Razula.

Výborná zpráva je, že těsto mají v manufaktuře už hotové. Frgál je ruční práce a vyžaduje zručnost, přesnost a cit.

Fotogalerie

„Chcete rukavice? Nemusíte, nevadí,“ oznamuje vedoucí Pavla Stoklasová, která zájemce učí péct frgály už rok a půl.

Kopec těsta je potřeba rozválet dokulata. Je vláčné a jemné. Namáčím malý dřevěný váleček do hladké mouky.

„Klidně přitlačte. Správně, od středu,“ říká pekařka s úsměvem.

Pak je potřeba udělat okraje. Stačí na to tři prsty namočené v mouce, kterými přitlačuji těsto k okraji. Vyvýšený kraj potíráme mašlovačkou namočenou ve vajíčku.

Na 240 gramů těsta 400 gramů náplně

A na řadě už jsou náplně. To je specialita tohoto koláče. Vrstva povidel a tvarohu je totiž vyšší než samotné těsto.

„Musíme dodržovat to, co nám schválila Evropská unie,“ vysvětluje Stoklasová. „Jinak by to pravý frgál nebyl,“ dodává.

Koláč musí mít v průměru 30 centimetrů, těsto váží 240 gramů a náplň 400 gramů.

Volím všechny náplně. Postupně tak na kulatém podkladu střídám po čtvrtkách tvaroh, povidla, mák a hruškovou náplň.

Je potřeba dávat pozor, aby se nedostala na okraj, protože by se mohl spálit.

„Ještě si to rozetřete více do rohů a doprostřed,“ upozorňuje mne pekařka.

Je vidět, že má detaily v oku a ví, že bez nich by frgál nevypadal tak, jak by měl. Zbývá posypat koláč drobenkou z másla, cukru a mouky.

Po necelých deseti minutách je hotovo. Čekáme asi půl hodiny, než se můj výtvor dostane na řadu a předchůdci mu uvolní troubu.

Tam mu stačí deset minut při teplotě kolem 200 stupňů. Ještě horký koláč polévá pekařka rozpuštěným máslem. Ve srubu voní další frgál.

Recept na valašské frgály

Kynuté těsto na 4 ks frgálů
Hladká mouka 500 g
Vejce 2 ks
Mléko 500 ml
Droždí 40 g
Mletý cukr 80 g
Sůl špetka
Olej 50 ml
Hera 125 g
Citronová kůra

Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí a směs zalejeme malým množstvím ohřátého mléka – necháme vzejít kvásek.
Mezitím do misky dáme hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, heru (pokojovou teplotu), ohřáté mléko, vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečící papír o průměru 32 cm. Bochánky těsta rozválíme válečkem na frgály na kruhový tvar o průměru 30 cm.

Dohotovení
Na každý frgál z 240 g těsta přidáme 400 g tvarohové, hruškové, makové nebo povidlové náplně (viz níže). Náplň stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu frgálu necháme asi 1 cm okraj těsta, který potírame připraveným rozšlehaným vejcem.
Každý frgál sypeme drobenkou, kterou rozdělíme rovnoměrně na všechny frgály. Takto připravený frgál necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě asi při 200°C. Na dohotovení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr si rozehřejeme máslo, ke kterému po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum. Touto směsi hojně pokapeme povrch frgálu.

Tvarohová náplň na 4 frgály
Tvaroh 1 kg
Vejce (jen žloutky) 4 ks
Cukr mletý 240 g
Vanilkový cukr 140 g
Vanilkový puding 50 g
Rozinky 150 g
Rum 1 dl
Citrónová kůra
Muškátový květ špetka
Na ředění používáme smetanu.
Všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme.

Povidlová náplň na 4 frgály
Povidla 1400 g
Rum 1dl
Vanilkový cukr 200 g
Strouhanka na zahuštění 50 g
Povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.

Maková náplň na 4 frgály
Mák mletý 600 g
Povidla 80 g
Mléko 250 ml
Skořice 40 g
Vanilkový cukr 50 g
Máslo 80 g
Cukr krupice 180 g
Rum 1 dl
Mléko dáme svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si uvaříme z másla jíšku. Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

Hrušková náplň na 4 frgály
Sušené hrušky 900 g
Cukr mletý 500 g
Rum 1 dl
Skořice 30 g
Badyán 30 g
Vanilkový cukr 50 g
Strouhanka na zahuštění 50 g
Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme.

Zdroj: Resort Valachy

Autor:

Jarní prázdniny

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů.

  • Nejčtenější

Slovácko - Slavia 2:3, lídr dvakrát prohrával, zazářil dvoubrankový Stanciu

Měli namále, jejich dlouhá série bez porážky se otřásla. Fotbalisté Slavie nicméně nejenže alespoň srovnali, ale...

PONEDĚLNÍK: Slovácko dozrává pro Evropu. V lize má top útočníka

Křídelník Jan Navrátil na měkkém terénu podklouzl, nešikovně zasáhl stojnou nohu soupeře a dostal smůlovatou červenou...

Jablonec - Slovácko 0:3, hosté dál válí, mají osmou výhru v devátém zápase

Poosmé z posledních devíti zápasů vyhráli a upevnili si třetí místo v tabulce. Fotbalisté Slovácka v dohrávce 18....

Z nudy do pohárů? Svědík dál řídí slováckou senzaci

Jen dvakrát zatím fotbalové Slovácko zažilo zlaté časy. Nejdřív, když před dvaceti lety ještě pod názvem 1. FC Synot...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlín - Ml. Boleslav 2:1, domácí poprvé na jaře slaví, Jarolímovo čekání se natahuje

Ani na desátý pokus neoslavil trenér Karel Jarolím na lavičce fotbalistů mladé Boleslavi vítězství. Jeho tým v dohrávce...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

  • Další z rubriky

V covidové době se do řek noří stále více otužilců, zlepšují si psychiku

Otužování se ve Zlínském kraji věnuje čím dál víc lidí. Skupinky nadšenců se scházejí například na otrokovickém...

Ideální čas na ptačí podívanou, kdo je pozorný, uvidí mnoho druhů

Ideální příležitost pozorovat pestrou plejádu různých druhů ptáků mají v těchto dnech lidé ve Zlínském kraji. Na...

Baťův památník nadchl influencery, teď soutěží o nejlepší proměnu

Devět rekonstrukcí památek ze Zlínského kraje je součástí putovní výstavy Má vlast cestami proměn – Příběhy domova,...

Zlínský kraj má teď méně nemocných než ostatní, snad pomohly předchozí vlny

Volná lůžka v nemocnicích, minimum nakažených v domovech pro seniory a proočkovaní zdravotníci. Tak to nyní vypadá ve...

Advantage Consulting, s.r.o.
PROJEKTANT NN - JUNIOR (25-32.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Zlínský kraj
nabízený plat: 25 000 - 32 000 Kč

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

VIDEO: 5 triků, jak v obchodě otevřete mikrotenový sáček. Rychle a bez nervů

Suché ruce a mikrotenové sáčky - často náš největší nepřítel v obchodech. Někdy je to v oddělení pečiva či ovoce a...

Zemřel český DJ Thomas Coastline. Bylo mu 35 let

Zemřel známý český DJ Thomas Coastline, vlastním jménem Tomáš Malina. V minulosti prodělal rakovinu tlustého střeva. O...

Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...

ANALÝZA: Lidé nejsou méně ukáznění. Proč rostou počty případů a co dál

Ze současné situace neexistuje žádné jednoduché a levné východisko. Ale jedna cesta nabízí naději na relativně rychlé...