Do parku za zlínským divadlem vjely bagry, přestože radnice práce nepovolila. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Soud zakázal stavbu domu v parku, investor začal na poslední chvíli

  • 9
Město Zlín vyhrálo první soudní bitvu s investorem, který před pár dny zahájil a pak hned přerušil stavební práce v parku za městským divadlem, kde chce místo zeleně vybudovat polyfunkční dům. Soud investorovi předběžným opatřením zakázal jakoukoliv činnost, městské pozemky má totiž vypůjčené jen do konce roku.

Zlínský okresní soud, na který se minulý týden obrátili radní, vydal v pondělí předběžné opatření, jímž v parku zakazuje veškerou stavební činnost.

„Jde o zjevné zneužití práva. Je třeba pohlížet na jednání žalovaného jako na jednání šikanózní, které odporuje dobrým mravům a vede k nezvratným následkům vůči majiteli pozemku,“ řekl k rozhodnutí mluvčí soudu Dušan Beránek.

Jinými slovy jde o to, aby investor nemohl dál pokračovat a přinutit tak město za pár týdnů k tomu, že mu pozemek přece jen poskytne, protože park už bude zničený a budova rozestavěná.

Jde o rozhodnutí, které je vymahatelné exekučně.

„To znamená, že by investor v případě neuposlechnutí mohl dostávat opakovaně peněžité pokuty,“ upřesnil primátor Miroslav Adámek.

Se stavbou šest let otálel

Investor Stanislav Matoušek přitom před pár dny MF DNES sdělil, že hodlá v pracech pokračovat.

Dění kolem parku za zlínským divadlem

„Stavba je nachystaná tak, aby se dokončila,“ sdělil Matoušek. V úterý nebyl k zastižení.

Rozhodnutí soudu má zásadní dopad v tom, že Matoušek má vydané stavební povolení. A podle vedoucího stavebního úřadu Petra Skácela by jinak bez ohledu na vypršení výpůjčky mohl stavět.

„Vztah k pozemku by musel řešit s vlastníkem občanskoprávní cestou,“ upřesnil Skácel.

Matušek má pozemky ve výpůjčce od roku 2009. Za tu dobu stavět nezačal, až letos v půlce prosince, těsně před jejím vypršením. Přitom radní od letošního května říkají, že stavbu místo parku nechtějí a výpůjčku mu už tentokrát neprodlouží.

Matoušek narazil také u České inspekce životního prostředí, která rovněž vydala předběžné opatření o zákazu stavební činnosti v okolí vzrostlých stromů. Když tam těžká technika vyhloubila díry pro piloty, které zalila betonem, poškodila kořeny dvou stromů.