ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Praktici nechtějí testovat. Nakažení ohrozí ostatní pacienty, obávají se

  • 133
Jsou přetížení, na mnoha místech pracují bez sestry, někteří navíc zaskakují za své nemocné kolegy. Praktičtí lékaři ve Zlínském kraji upozorňují na to, že nesouhlasí s plánem ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Ten ve čtvrtek oznámil, že za dva týdny začnou praktičtí lékaři testovat pacienty s příznaky covidu-19. Bezpříznakové by měli posílat na odběrová místa.

„Považuji to za výkřik do tmy,“ prohlásil krajský předseda Sdružení praktických lékařů Zlínského kraje Lubomír Nečas.

„Nemá logiku zvát pacienty s klinickými příznaky na testy do ordinací, protože tito pacienti jsou vysoce nakažliví. Chodbami zde prochází řada rizikových neinfekčních pacientů s jinými nemocemi, kteří by v takovém případě byli ohrožení ještě více než zdravotníci.“

Podle plánů ministerstva by lékaři měli provádět antigenní testy, tedy ne testy PCR. Obě metody se provádějí sice stejným způsobem – výtěrem z nosohltanu – u antigenních je ale výsledek známý během 15 až 30 minut, u PCR testů je potřeba počítat se zhruba čtyřmi hodinami.

OBRAZEM: Lidé panikaří. Třídíme ty, kteří nemocnici nutně potřebují, říká lékař

Prymula chce zapojit lékaře proto, aby zvýšil počty testovaných osob. Ty se pohybují v posledních dnech kolem 40 tisíc, což je na hranici toho, co laboratoře v republice zvládnou. Ve Zlínském kraji se denní počty lidí, kteří přicházejí na odběry, pohybuje v posledních dnech kolem tří tisíc.

Podle Nečase není provádění testů s praktickými lékaři domluvené. Podle něj ani nemají v současné době dostatek ochranných pomůcek, především plášťů, které by k provádění testů nutně potřebovali.

„Lékaři příznakového pacienta vlastně ani nepotřebují testovat. Test u pacientů s mírnými příznaky není pro diagnostiku či léčbu důležitý. Ten je důležitý pro epidemiology. Navíc, validita těchto testů, které mimochodem žádný praktik neviděl, je asi 30 až 40 procent,“ uvedl Nečas.