Nový šéf policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček

Nový šéf policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Muž odjinud. Krajskou policii vede nový ředitel, do Zlína přichází z Bruntálu

  • 0
Poprvé v historii má zlínská krajská policie ve svém čele muže, který nepochází z regionu. Po bývalém šéfovi Bedřichu Koutném, který ji vedl čtyřiadvacet let a rezignoval letos v červenci, ji nově povede Jaromír Tkadleček. Osmačtyřicetiletý policista přichází z Bruntálu, kde řídil tamní obvodní oddělení.

„Zlínskou policii nečeká zemětřesení, změny ale s příchodem nového šéfa přijdou. Netajím se tím, že některé věci budeme dělat jinak,“ naznačil Tkadleček, jehož v pondělí jmenoval policejní prezident Tomáš Tuhý.

Tkadlečkův příchod by měl především uklidnit situaci ve vedení zlínské policie, která byla při odchodu Koutného a jeho náměstka Jaroslava Vaňka velmi napjatá.

Koutný rezignoval podle svých slov proto, že už nechtěl snášet tlaky nadřízených a novinářů kvůli kauzám, které se v poslední době objevily. Nový šéf také musí hledat Vaňkova nástupce. Pak přijdou další změny, bude řešit ekonomiku i personální otázky.

„Budu se zamýšlet nad tím, proč na rozdíl od drtivé většiny republiky na územních odborech nejsou pozice zástupců vedoucích. Anebo proč má Zlín na krajském ředitelství značný počet tabulek, které nejsou obsazeny,“ přiblížil Tkadleček. Chce se zaměřit i na fungování malých policejních stanic.

Ve Zlínském kraji je nejméně policistů na počet obyvatel z celé republiky. To se však zásadně nezmění, protože na to nebudou peníze a v regionu je nízká kriminalita.

Zlínské kauzy? To byla rarita

Tkadleček uspěl ve výběrovém řízení, do něhož se přihlásilo čtrnáct kandidátů. Mezi nimi bylo i šest lidí ze Zlína, třeba šéf kanceláře ředitele Pavel Nesvadba nebo zástupce vedoucího územního odboru Tomáš Indra.

Komise vybrala Tkadlečka proto, že představil nejlepší koncepci řízení policie. Podle policejního prezidenta nehrálo roli, že nepochází ze Zlína a není tady s nikým svázán osobními vazbami.

„Na druhou stranu to může mít svá pozitiva,“ připustil Tuhý. „Kdyby však komise vybrala jako nejvhodnějšího kandidáta někoho odsud, jmenoval bych ho,“ doplnil.

„Zřejmě byl zájem vybrat někoho mimo Zlín,“ myslí si Koutný. Policejní prezident, který dříve působil stejně jako Tkadleček na severu Moravy, nevidí handicap ani v tom, že nový krajský šéf přichází do Zlína z Bruntálu, kde žije pouhých sedmnáct tisíc obyvatel.

Tkadleček to chápe jako svůj profesní postup. A přispěchal i s pomocnými statistikami: v územním obvodu Bruntál se stalo 2 750 trestných činů, což je jen o dvě stě méně než na Zlínsku.

Tady se ale před lety rozjela metanolová aféra i případ obrovských daňových úniků při obchodování s lihem. „Zlín některými kauzami získal celorepublikový prim, lze hovořit o evropských raritách,“ okomentoval to Tkadleček s tím, že podobně závažné trestné činy musejí být prioritami kriminalistů. Kolegiálně ale dodal, že i jeho předchůdci se snažili velké kauzy řešit.

Měli však i řadu jiných problémů. Například šlo o to, že policie koupila za 86 milionů korun dvě patra budovy ve Zlíně od firmy podnikatele Petra Tanka. Ta později darovala bývalé obchodní středisko v Brumově-Bylnici místnímu hokejovému klubu, jemuž šéfuje Vaněk.

Kontroloři policejního prezidia ale střet zájmů nepotvrdili. Koutný s Vaňkem také bojovali s Petrem Lessym, když ještě byl policejním prezidentem. Případ skončil u soudu, kde vypovídala řada svědků ohledně zlínského vedení a jeho praktik.