Zabavené protitankové granáty vracela policie do skladů bojkovické Zevety...

Zabavené protitankové granáty vracela policie do skladů bojkovické Zevety několik týdnů. | foto: Dalibor GlückČTK

Policie vrátila Zevetě Bojkovice desetitisíce zabavených granátometů

  • 3
Před rokem je nákladní auta několik měsíců odvážela, teď je zase vozila zpět. Téměř padesát tisíc granátometů je znovu ve skladech bojkovické firmy Pyro-Technology, která je dceřinou společností Zevety, jedné z největších zbrojařských firem v Česku.

„Před několika dny dorazila poslední várka,“ potvrdil mluvčí společnosti Jan Charvát.

O zabavení vyřazené munice loni rozhodlo Policejní prezidium kvůli údajně špatnému skladování (více zde). Rozhodnutí pak na konci loňského roku zrušilo ministerstvo vnitra kvůli procesní změně.

Fotogalerie

„Uvedená firma přestala být držitelem povolení k zahraničnímu obchodu. V dané věci tak mělo rozhodnout krajské ředitelství policie a nikoliv policejní prezidium,“ vysvětlila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

O samotném vrácení granátometů nakonec rozhodla policie.

„Momentálně je skladovací prostor zabezpečený tak, že důvod zajištění pominul a společnost si mohla svoji munici odvézt zpět,“ konstatovala Ivana Nguyenová z tiskového odboru.

„Potvrdilo se, že vše skladujeme správně“

Před rokem policii vadilo, že sklady v Bojkovicích nemají náležitě silnou střechu, pancéřové dveře nebo elektronické zabezpečení. Taková opatření nařizuje zákon číslo 119 o zbraních a střelivu.

Firma tehdy namítala, že granátomety, které v sobě mají 350 gramů trhaviny, takto skladovat nelze.

„Kdybychom je měli v hermeticky uzavřeném prostoru, jak po nás chce policie, tak v případě výbuchu nastane problém. Výbuch nebude směřovaný nahoru, ale celé se to roztrhá a to je špatně,“ vysvětlil tehdy právník firmy Petr Vališ.

Totéž pak Zeveta vysvětlovala návštěvníkům při prohlídkách areálu v rámci dne otevřených dveří (více zde).

Od té doby firma vylepšila jen bezpečnostní prvky na dveřích skladů. „Z našeho pohledu se potvrdilo to, co jsme od začátku tvrdili. Že je skladujeme správně,“ zhodnotil Charvát.

Ruční protitankové granáty (RPG) koupila Pyro-Technology od české armády, aby je rozebrala, případně předělala na modernější verzi granátometů s termobarickou trhavinou (RTG).

Teď společnost počítá, o kolik peněz přišla, když nemohla téměř celý rok se zbožím nakládat a zvažuje žádost o náhradu škody.