Úřad práce hlásí ve Zlínském kraji pokračující pokles nezměstnanosti. Ilustrační snímk.

Úřad práce hlásí ve Zlínském kraji pokračující pokles nezměstnanosti. Ilustrační snímk. | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Firmám ve Zlínském kraji se daří, dál díky tomu klesá nezaměstnanost

  • 1
Je to už druhá pozitivní zpráva pro pomalu se rozvíjející region: lidem ve Zlínském kraji rostou nejen mzdy ale i šance, že seženou práci. Lidí bez práce ubylo v říjnu o pět set. Pokračuje tak pozitivní trend, který ukazuje, že se podnikům daří.

Minulý rok na konci října nemělo v kraji práci přes 31 tisíc lidí. Firmy byly opatrné, postrádaly jistotu, bály se přijímat a některé propouštěly. Situace se ale otáčí. Podle odborníků nejde o hru čísel nebo dočasný výkyv k lepšímu. Ekonomika skutečně ožívá a přináší pozitivní efekty.

Nezaměstnanost ve Zlínském kraji

  • říjen 2009: 31 387
  • říjen 2010: 29 611
  • říjen 2011: 26 932
  • říjen 2012: 28 529
  • říjen 2013: 31 025
  • říjen 2014: 27 499

Zdroj: Úřad práce

„Letní sezonní práce v říjnu skončily a aktuální čísla ukazují skutečnou sílu ekonomického oživení, které dokáže tlačit míru nezaměstnanosti dál dolů,“ konstatoval Daniel Soukup, odborník na řízení lidských zdrojů z PwC ČR.

Klíčové je, že se firmám zvedají tržby i zisky a mnoho z nich proto rozšiřuje výrobu. K tomu potřebují nové pracovníky. Vedení podniků už nechce rozvoj „látat“ přesčasy stávajících zaměstnanců nebo brigádníky. Přibírá nové lidi.

„Mají k tomu důvod: vědí, že je budou potřebovat na delší dobu,“ podotkla šéfka krajského úřadu práce Miriam Majdyšová.

Výroba jde nahoru

Zlínský zemědělský holding Lukrom rozšířil stavy zaměstnanců za poslední rok o zhruba čtyřicet lidí nejrůznějších profesí: obchodníky, montážníky či dělníky.

„Daří se nám dobře,“ shrnul majitel Lukromu Zdeněk Červenka. „Pomohla nám restrukturalizace firmy, slušné ceny, výnosy, nebo skutečnost, že se daří ekonomice a tím pádem také zemědělství,“ doplnil.

„Přibrali jsme několik lidí do výroby, marketingu i exportu. Výroba jde nahoru,“ hlásil Vladimír Polášek, ředitel firmy Vitar, která produkuje potravinové doplňky.

Šéfové podniků věří, že pozitivní vývoj vydrží. „Ještě letos se chystáme přijmout nové pracovníky. Předpokládáme, že bude oživení ekonomiky pokračovat,“ naznačil jednatel společnosti Lapp Kabel René Sedlák.

Lidé využívají rekvalifikací

Na snížení nezaměstnanosti mají podíl také rekvalifikace, které lidem bez práce nabízejí úřady práce. Od začátku roku jimi v kraji prošlo kolem tří tisíc uchazečů, kteří díky nim získali zaměstnání.

„Za poměrně krátkou dobu rekvalifikujeme řidiče či svářeče. Udělat z kuchaře strojaře je ale daleko složitější,“ upozornila Majdyšová.

Úřad práce navíc nabídku rekvalifikací rozšiřuje. „Od ledna do října jsme z evidence úřadu práce vyřadili více uchazečů o zaměstnání (35 588), než za celý minulý rok (34 162),“ doplnila Majdyšová.

Největší poptávka je po řidičích nákladních automobilů, seřizovačích a obsluze obráběcích strojů, nástrojářích, pomocných pracovnících ve výrobě a pracovnících ostrahy a bezpečnostních agentur.