Poutní bazilika na Svatém Hostýnu.

Poutní bazilika na Svatém Hostýnu. | foto: CzechTourism

Po výměně podlahy už věřící v hostýnské bazilice nebudou mrznout

  • 0
Svatý Hostýn, známé a hojně navštěvované poutní místo na půl roku uzavřeli. Přímo v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie totiž začaly rozsáhlé opravy. V chrámu se bude měnit dlažba a zřizovat podlahové vytápění, aby návštěvníci netrpěli chladem.

"V zimě tam teplota klesala i pod bod mrazu," vysvětlil technický administrátor duchovní správy Hostýn Petr Janek.

Po opravách už věřící v bazilice mrznout nebudou. "Teplota by se tam měla pohybovat kolem desíti stupňů Celsia," doplnil Janek.

Pracovníci se však nezaměří jen na podlahu. "V průběhu prací také opravíme sochu Panny Marie, kterou napadl červotoč," uvedl administrátor.

O Vánoce lidé nepřijdou

Ti, kteří jsou zvyklí chodit na mši do baziliky například na Vánoce nebo na Silvestra, nemusejí být smutní, že by o tento zážitek přišli.

XII.Svatohubertská mše na sv.Hostýně - IMG_6357

"Přes Vánoce až do desátého ledna bychom chtěli mít bohoslužby opět v bazilice. Vše bude na podlaze z betonu již s temperací, ale bez dlažby," podotkl Janek.

Na podzim i na jaře, kdy bude chrám zavřený, se budou sloužit mše v kapli svatého Josefa. "Tam se také budeme snažit přemístit internetovou kameru, aby mohly nerušeně pokračovat přenosy z bohoslužeb po internetu," řekl Janek.

Vytápění baziliky přijde na osm milionů korun. "Chybí nám ještě milion až dva. Vzhledem k tomu, že na takovou akci neexistuje dotační titul, jsme závislí na příspěvcích věřících," naznačil Janek.

Kdyby chtěl někdo přispět, může použít složenky, které jsou v bazilice u bočního oltáře.