Rodiče hlásí děti i na více školek najednou, stejně ale nemají štěstí. (Ilustrační snímek)

Rodiče hlásí děti i na více školek najednou, stejně ale nemají štěstí. (Ilustrační snímek) | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Školky ve Zlíně mají opět plno, chybí místo pro téměř tisíc dětí

  • 4
Na tisícovku dětí ve Zlíně nevyšlo místo v mateřských školkách. Plná jsou navíc i soukromá zařízení, jesle i školky v okolí. Z celkem 959 odmítnutých dětí jich je 130 starších tří let. Jejich rodičům proto už skončila mateřská dovolená.

"Už druhý týden nedělám nic jiného, než telefonuji a počítám," potvrdila šestatřicetiletá matka dvouletých dvojčat Hana. Shání informace o tom, kde je volné místo a na kolik ji vyjde školné v soukromých školkách. Ani ty ale rodičům příliš nepomohou, stejně jako jesle nebo školky v okolních obcích.

Školky ve Zlíně

  • Letos se hlásilo 1 578 dětí. Přijato bylo 619, z toho 76 předškoláků. Místo nezbylo na 959 dětí, z nich 130 má tři a více let. 
  • Do městských školek nyní chodí 2 258 dětí
  • Ve Zlíně jsou troje městské jesle a 10 soukromých mateřských škol nebo rodinných center, která mohou klasickou školku nahradit.

Rodina s dvojčaty bydlí ve Zlíně, kde podali přihlášku do pěti školek. Neuspěli. Matka se ale bude muset po Novém roce vrátit do zaměstnání.

"Jedno volné místo by se ještě našlo, se dvěma už je to ale horší. Představa, že budu každé dítě vozit do jiné školky, mi ale připadá šílená," popisuje zkušenosti Hana.

Možností, jak situaci řešit, má několik. Všechny jsou ale komplikované, nejisté nebo drahé. "Rodiče malých dětí se mohu obrátit na jesle," poradila radní Alena Zubalíková. "Ve Zlíně provozujeme troje, což je stejně, jako má k dispozici Praha," dodala.

Jenže ani do jeslí se tolik dětí nevejde, přijmout mohou maximálně pár jednotlivců. Jejich výhodou ale je, že když už se do nich dítě dostane, může zůstat do čtyř let. Má potom větší naději, že ho přijmou do školky.

Zoufalí rodiče přihlašují děti i v okolních obcích

"Obec má ze zákona povinnost přijmout předškoláky," připomněla Zubalíková. To ale rodičům, kterým ve třech letech věku dítěte končí rodičovská dovolená, příliš nepomůže. Proto v posledních letech děti přihlašují na víc školek najednou a doufají. Praxe s podáváním více přihlášek už navíc překročila i hranice města.

"Je znát, že jsou rodiče zoufalí. Snaží se přihlásit děti ve Zlíně i u nás, kdyby ve městě neuspěli," upozornila ředitelka školy v Želechovicích nad Dřevnicí Hana Slováčková. Jenže i v obcích musí děti odmítat. V Želechovicích letos nepřijali 15 dětí, mimo jiné právě ze Zlína.

Podobné zprávy mají i jinde, místo ve školce se přitom uvolní jen v případě, že se některá rodina odstěhuje. Minimálně se stává i to, že některé z přijatých děti v září nenastoupí.

Rodiče, kterým jedna z těchto možností pomůže, se počítají na desítky. Ostatním pak nezbývá než zůstat s dítětem doma, požádat o pomoc příbuzné nebo platit soukromou agenturu. Třeba komunitní centrum Domino nabízí miniškoličku pro děti od jednoho roku. Za celý den od 8 do 18 hodin si účtují 350 korun, měsíčně to tedy vychází zhruba na 7 000 korun.

Klasické soukromé školky mají většinou také plno. Na některé dávají rodiče přihlášku i několik let dopředu. "Denně mi volají rodiče, kterým nevzali dítě do městské školky," potvrdila ředitelka zlínské soukromé školky Sluníčko Jaroslava Kostková. Má kapacitu 20 dětí a letos přijala šest nových.

Problém s umístěním dětí mají i v Kroměříži

Větší naději dávají zařízení s alternativní pedagogikou. Třeba mateřská škola Montessori, která se bude přes léto stěhovat z Podhoří do centra města. "Tam bude víc místa. Asi pět dětí bychom ještě vzít mohli," uvedla provozní ředitelka Petra Dolníková. Měsíc vyjde na 4 900 korun, přijmou ale i osmnáctiměsíční děti.

Podobnou částku zaplatí rodiče i v rodinném klubu Waldík. Péči od 7 do 16 hodin nabízí za 4 200 korun. I tam se ještě volné místo najde.

Před branami školek zůstaly děti také v ostatních velkých městech Zlínského kraje. S výjimkou Kroměříže ale nakonec zřejmě místa najdou. Ve Vsetíně zatím dokázali přijmout všechny tří a víceleté děti, mladším pak během roku nabídnou dvě nové třídy v Mateřské škole Kobzáňova. Zvětší se díky rekonstrukci.

Ve Zlíně stejným způsobem přibudou další dvě třídy, není ale jisté, jestli se práce stihnou v příštím školním roce. Dvaadvacet dětí zbývá umístit v Uherském Hradišti. Podle radnice se to podaří během podzimu.

Největší problém tak zůstává v Kroměříži, kde nemají místo zhruba pro 60 dětí. Loni přitom přijali všechny, navíc už od 2,5 roku. Město další třídy otevírat nebude, objevil se ale zájemce, který chce otevřít soukromou školku.