Pošta ve Zlíně sídlila do června 2013 na náměstí Míru.

Pošta ve Zlíně sídlila do června 2013 na náměstí Míru. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Plány na návrat pošty do centra Zlína se komplikují

  • 1
Ještě loni nadějné vyhlídky obyvatel Zlína na to, že místo zrušené hlavní pošty v centru města vznikne alespoň pár přepážek, blednou. A to přesto, že město s Českou poštou už měly na stole smlouvu o fungování nové pobočky a zástupci radnice dokonce vybrali místo, kde měla fungovat. Dohoda však neseděla vedení radnice.

„Rozporovali jsme rozsah služeb, které Česká pošta plánovala zřídit, zejména poštovní spořitelnu a balíkovou službu. Podle našeho názoru některé služby město ani nemůže zajišťovat, jiným neodpovídají prostory,“ přiblížil primátor Miroslav Adámek.

„O pobočku máme zájem, ale ne za takových podmínek,“ doplnil.

Šlo by o franšízu, do níž by pošta dodala know-how, a provoz včetně nákladů na zaměstnance by byl na jejím partnerovi, tedy městu, případně dalším provozovateli.

Město už mělo vybrané prostory v Bartošově ulici i s nájemcem. Ke smlouvě s poštou napsalo připomínky a odeslalo ji před zhruba třemi měsíci. Dodnes nedostalo odpověď.

„Nájemce byl připraven zajišťovat vybrané služby v kombinaci s dalšími činnostmi. Prostor, kde měla pobočka vzniknout, mu už město pronajalo,“ doplnil Adámek.

Podnikatel v nich teď provozuje cestovní kancelář. Jestli k tomu někdy přibudou poštovní služby, není vůbec jisté.

„Česká pošta diskutuje možnost otevření pobočky v centru Zlína. Zachování standardu obcí ve formě poskytování služeb České pošty je pro nás jednou z priorit,“ sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Podle něho musí pošta zvážit, zda by se jí přepážky v centru Zlína finančně vyplatily.

„Jakmile budeme mít konkrétní fakta, budeme veřejnost informovat,“ uvedl Vitík.

Přitom ještě loni zástupci České pošty říkali, že by mohla přepážka fungovat do konce roku 2014 (více zde).

Hlavní pobočka skončila v centru Zlína v roce 2011, dnes funguje ve 32. budově areálu bývalých Baťových závodů (více zde).