V místě bývalého tržiště v Rožnově se nyní musí nově za parkování platit. (Ilustrační snímek)

V místě bývalého tržiště v Rožnově se nyní musí nově za parkování platit. (Ilustrační snímek) | foto: MAFRA

Parkoviště v centru Rožnova už není zadarmo

  • 1
Radnice v Rožnově pod Radhoštěm se rozhodla zpoplatnit hojně využívané parkoviště v ulici Pionýrská. V místě bývalého tržiště tak hodina stání vyjde na 10 korun. Chce tak pomoct turistům.

"Město se snaží zamezit tomu, aby bylo parkoviště blokované od rána do večera auty, jejichž majitelé přijedou do zaměstnání. Mělo by sloužit především turistům," řekl mluvčí radnice Tomáš Gross.

Pokud si někdo potřebuje nakoupit nebo vyřídit úřední záležitosti, může využít parkoviště za prodejnou Albert. Tam stojí parkovné symbolickou korunu za první hodinu stání.

"Vyšli jsme vstříc požadavkům podnikatelů, kteří mají své provozovny na náměstí," uvedl místostarosta Alois Vychodil. Rožnov zavedl i možnost dvouhodinového parkovacího lístku u Mlýnské doliny. "To je ideální varianta pro všechny, kteří hodlají navštívit Jurkovičovu rozhlednu," vysvětlil Gross.

Lidé nechávají auta ve slepém pokračování ulice Pionýrská

Obyvatele Rožnova tyto novinky příliš netěší. "Než platit, budeme parkovat raději někde na ulici," říká postarší muž, který zrovna parkoval auto kousek od centra.

Poněkud smířlivěji reagovala žena, která se o zpoplatnění dověděla - podobně jako většina ostatních - až ze značky u vjezdu na parkoviště. "Samozřejmě, že mě tato změna netěší. Jsem tady zvyklá parkovat. Pořád je to ale lepší než na náměstí," popsala. Tam totiž stojí hodina parkování dvojnásobek, tedy dvacetikorunu.

Pokud má být parkoviště v ulici Pionýrská využité v budoucnu převážně turisty, pak radnici se tento plán zatím daří plnit. Většina aut stojících na parkovišti má totiž jinou než zlínskou registrační značku. Parkoviště čítající okolo padesáti stání, které bývá obvykle naplněno do posledního místa, má však zhruba dvě třetiny své kapacity stále volné.

Lidé tak vyhledávají volná místa raději ve slepém pokračování ulice Pionýrská směrem k Bečvě, případně v dalších uličkách, odkud to nemají do centra daleko a kde ještě není parkování zakázáno.

Parkoviště v Pionýrské ulici je nově zpoplatněno.

Parkoviště v Pionýrské ulici je nově zpoplatněno.