Uherský Brod slaví 120 let. Minipivovary nejsou konkurencí, říká sládek

  16:58aktualizováno  16:58
Pivovar Uherský Brod má v jubilejním 120. roce od svého založení ambiciózní plán. Jeho sládek chce letos uvařit 67 tisíc hektolitrů piva. Firma navíc zmodernizovala areál a díky nové hale zvýší výrobu.

V brodském pivovaru chtějí letos uvařit 67 tisíc hektolitrů piva. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Oblíbili si ho hlavně mladší lidé, kteří mají raději točené než lahvové. Rok od uvedení na trh slaví nové uherskobrodské pivo Respekt úspěch. Pivovar Uherský Brod ho nabídne i na tradičních pivních slavnostech, které se ve slováckém městě uskuteční v pátek 31. července a v sobotu 1. srpna.

„Děláme ho jen v sudech a díky tomu se nám daří udržet v hospodách i naše štamgasty,“ podotkl obchodní ředitel pivovaru Tibor Nechala.

Fotogalerie

Na nedostatek zákazníků si nestěžuje. Z bran areálu ročně odjede více než šedesát tisíc hektolitrů piva do různých koutů Česka i Slovenska. Nyní by se výroba mohla ještě zvýšit. Pivovar má totiž novou halu, díky které uspoří 600 tisíc korun ročně.

„Vyrobené pivo jsme dosud museli převážet do externího skladu, což nás trápilo. Teď můžeme plánovat i navýšení výroby,“ vysvětlil sládek a výrobní ředitel Lukančo Trifončovski.

Provoz čeká modernizace

Hala za osm milionů korun o ploše 680 metrů čtverečních vyrostla přímo v areálu. Firmě ušetří 3 600 kilometrů, které jen loni najely devítitunové kamiony cestou do externího skladu.

Do haly navíc budou své pivo vozit i další české pivovary, které stejně jako ten uherskobrodský patří do firmy Pivovary Lobkowicz. Dohromady je jich sedm a jsou roztroušené po celé republice.

Proč se pivovar zbavil jména Janáček? Lidé si jej pletli se skladatelem

V posledních dvou letech je to další velká investice. Díky ní Pivovary Lobkowicz snížily celkové náklady na provoz.

Areál je za dvacet milionů korun zateplený, má nová okna i nový systém chlazení.

„V celé skupině jsme investovali do provozu asi půl miliardy korun za pět posledních let,“ doplnil ředitel Pivovaru Lobkowicz Zdeněk Radil.

A podle všeho s investicemi ještě nekončí.

„Za dva tři roky bychom chtěli provoz zmodernizovat a zautomatizovat a opravit střechu,“ plánuje Trifončovski.

Většina produkce jde do Česka

Brodský pivovar letos slaví stodvacáté výročí od uvaření první várky piva, kterou zakladatel František Janáček stihl připravit pouhý rok poté, kdy firmu postavil.

Většina současné produkce míří na český trh, zhruba dvacet procent do zahraničí. Prodej na Slovensku chce ale Uherský Brod v budoucnu zvýšit.

A neobává se ani konkurence v podobě stále oblíbenějších malých rodinných pivovarů.

„Žádná konkurence to není, spíše příjemný doplněk nabídky,“ řekl Trifončovski.

„Zatímco pro nás je nejmenší možná dávka dvě stě tisíc hektolitrů, oni vyrábějí desetkrát menší množství. Díky tomu nabízí speciály, kterých my uvaříme jen kolem sedmi procent z celkové výroby,“ dodal.

Pro zákazníky vaří v Brodě v současné době devět druhů piv. Mimo klasických jde také o piva polotmavá, vícestupňová, pšeničná, kvasnicová, nefiltrovaná, případně zakuřovaná nebo ovocná.

Autor:

Nejčtenější

Zemřel spoluzakladatel Tescomy, k hrncům se s kamarádem dostali od muziky

Jiří Vaculík měl ve společnosti Tescoma na starosti vývoj.

Před pár dny nečekaně zemřel jeden ze zakladatelů zlínské společnosti Tescoma vyrábějící kuchyňské potřeby. Jiřímu...

Kouč Jílek: Dostali jsme pořádnou facku, hodně lidem to nahraje

CO S TÍM? Zadumaný sparťanský trenér Václav Jílek během neúspěšného zápasu se...

Nikdy na jeho tým nepřišlo doma tolik fanoušků. „Skoro patnáct tisíc lidí, fantastická atmosféra a my se jim odvděčíme...

Zlín - Slavia 0:1, body pro obhájce zařídil po šťastném odrazu Hušbauer

Slávistická radost ve Zlíně, střelec gólu Josef Hušbauer (vpravo) v objetí...

Slávističtí fotbalisté za obhajobou titulu vyrazili vítězstvím. V úvodním kole nového ročníku na něj dosáhli ve Zlíně,...

Z nákladního auta na D1 vytekla kyselina sírová, řidič zřejmě zaspal

Jiří Vaculík (vlevo) a Petr Chmela začínali coby spoluhráči v kapele Symfonik...

Mikrospánek mladého řidiče zřejmě stál za nehodou nákladního auta, které převáželo barely s vysoce koncentrovanou...

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Pivovarský guláš se dříve připravoval z koňského masa, dnes vítězí hovězí.

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským...

Další z rubriky

Modernizaci trati ve Zlíně brzdí spor o přejezd, bude se i vyvlastňovat

Přejezd v Přílukách vede z hlavní cesty od Vizovic přes koleje do průmyslového...

V přípravě elektrifikace železniční trati z Otrokovic do Zlína a Vizovic se stát zasekl na přejezdu ve zlínské části...

Výskyt pumy hlásí nově lidé na Kroměřížsku, stopy jsou však po velkém psovi

Puma americká

Hned na několika místech Kroměřížska lidé v posledních dnech zahlédli zvíře připomínající pumu americkou. Může to být...

Města schovávají kontejnery pod zem, třídit tak jde i v historickém centru

Podzemní kontejnery fungující pouze s čipovou kartou jsou ve Zlíně třeba na...

S receptem na to, jak odstranit nevzhledné a zapáchající stanoviště popelnic, přichází hned několik měst ve Zlínském...

Jak naučit děti anglicky? Zkuste to během sportu nebo relaxace
Jak naučit děti anglicky? Zkuste to během sportu nebo relaxace

Hledala způsob, jak propojit učení s pohybem a naučit děti jazyk nenásilnou formou. Tereza Dědková založila před 4 lety projekt Little Bubbles, ve kterém spojila tři velké vášně: jógu, angličtinu a práci s dětmi. Jak to funguje a pro koho jsou Bublinky vhodné?

Najdete na iDNES.cz