Místo muziky jsme svět dobyli s Tescomou, říká krajský podnikatel roku

  15:54aktualizováno  15:54
Podnikatelem roku 2016 ve Zlínském kraji se stal Petr Chmela, spolumajitel společnosti Tescoma. Její kuchyňské výrobky jsou k dostání ve více než stovce zemí světa.

Vítězem regionálního kola soutěže EY Podnikatel roku se ve Zlínském kraji stal spolumajitel společnosti Tescoma Petr Chmela. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Psal se rok 1992, když Petr Chmela spolu se svým kamarádem Jiřím Vaculíkem začali z malé garáže ve Zlíně prodávat spořiče vody a elektrotechniku.

O něco později přeorientovali svůj zájem na nádobí a doplňky do kuchyně a záhy se ukázalo, že šlo o jejich životní trefu. Dnes má jejich firma Tescoma roční obrat kolem dvou miliard korun a dává práci stovkám lidí.

Není proto velkým překvapením, že po středečním slavnostním vyhlášení výsledků regionálního kola jedenáctého ročníku soutěže EY Podnikatel roku mohl slavit právě Chmela.

„Ruční práce není jen ve špíně a hluku“

Loni se Podnikatelem roku ve Zlínském kraji stal majitel zlínské strojírenské firmy Tajmac-ZPS Michele William Tajariol (více zde).

„Těch 25 let byla nejlepší cesta, jakou jsem kdy mohl zažít. Práce, kterou děláme, nás celou dobu baví a naplňuje,“ svěřil se.

V mládí se přitom Chmela chtěl věnovat především muzice a podnikání pro něj bylo spíše motivací, jak si vydělat na hudební nástroje.

„Pak se to nějak zlomilo a namísto dobytí světa s muzikou, jsme ho dobyli s Tescomou. Přitom asi jediný, kdo měl v naší rodině obchodního ducha, byl děda, který měl na Slovensku hračkářství,“ usmál se Chmela.

Ocenili návaznost firmy na baťovskou tradici

Porota vybraná z úspěšných podnikatelů vybírala vítěze z celkem osmi uchazečů. Ty tvořili majitelé podniků zabývajících se strojírenstvím, výrobou elektroniky, bicyklů, korkových zátek nebo společností nabízejících služby v oblasti informačních technologií.

„Výběr držitele titulu byl pro porotu velmi obtížný. Zlínský kraj patří letos k jednoznačně nejsilněji zastoupeným regionům soutěže,“ naznačila Magdalena Souček, vedoucí partnerka společnosti EY v České republice, která soutěž pořádá.

Porotci v případě Chmely a jeho Tescomy ocenili především návaznost firmy na baťovské tradice, její výjimečný ekonomický výkon a také podnikovou kulturu, kterou se mezi zaměstnanci podařilo vytvořit.

„Je úžasné, jaké Zlínský kraj generuje šikovné lidi,“ vyzdvihl účastníky krajského kola majitel společnosti Brano Group a někdejší celorepublikový vítěz soutěže Pavel Juříček, který tentokrát zasedl v porotě.

Firma Tescoma je jedničkou na českém a slovenském trhu ve výrobě kuchyňských potřeb. Expanduje i do více než stovky zahraničních zemí. Velice silnou pozici má například v Itálii a Rusku. Přesto dodnes zůstává jejím sídlem Zlín, kde má společnost svou celosvětovou centrálu.

Letos pošlou na trh 300 nových vlastních výrobků

Jednotlivé výrobky přitom Tescoma nejen prodává, ale ve vlastním designovém centru také vyvíjí a testuje. Řada z nich nese označení světový patent, už několikrát také získaly prestižní světová ocenění, například Red Dot Design Award, Good Design Award nebo cenu odborné poroty na největším evropském veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem.

„Na konci každého roku si říkáme, panebože, co budeme dělat v tom příštím? Budou další nápady? Ale není třeba se bát. Jen letos pošleme na trh 300 nových vlastních výrobků. Některé z nich dokonce s funkcí, kterou představíme jako vůbec první na světě,“ poukázal Chmela.

Jako příklad uvedl zcela nový způsob zavařování, které se firmě podařilo zjednodušit a zpříjemnit pro zákazníky.

Aktuálně má Tescoma kolem 400 kmenových zaměstnanců, další stovky pracují pro její franšízy rozeseté po celém světě.

„Dělá pro nás spousta skvělých lidí, kteří jsou základem každé dobré firmy. Je pravda, že v dnešní době, kdy je nižší nezaměstnanost, je těžší sehnat kvalifikované zaměstnance. Tescoma je ale magnet, táhne a lidi k ní přijdou,“ doplnil Chmela.

Uspěje i v celostátním kole soutěže?

Vítězství v krajském kole vnímá nejen jako velké plus po marketingové stránce, ale především jako ocenění všech svých zaměstnanců.

Podobný pohled má i primář oční kliniky Gemini Pavel Stodůlka, který regionální klání ovládl před dvěma lety.

„Nejde jen o to, jak provede chirurg operaci, ale také o to, jak se k pacientům chovají sestřičky, sekretářky a další zaměstnanci. Vše dohromady pak vytváří obraz celé společnosti,“ nastínil.

Vítězný Chmela bude na konci února usilovat o prvenství také v celostátním kole soutěže. Pokud by uspěl, zúčastní se mezinárodního finále, které v červnu bude hostit Monte Carlo.

Nejčtenější

Zemřel spoluzakladatel Tescomy, k hrncům se s kamarádem dostali od muziky

Jiří Vaculík měl ve společnosti Tescoma na starosti vývoj.

Před pár dny nečekaně zemřel jeden ze zakladatelů zlínské společnosti Tescoma vyrábějící kuchyňské potřeby. Jiřímu...

Kouč Jílek: Dostali jsme pořádnou facku, hodně lidem to nahraje

CO S TÍM? Zadumaný sparťanský trenér Václav Jílek během neúspěšného zápasu se...

Nikdy na jeho tým nepřišlo doma tolik fanoušků. „Skoro patnáct tisíc lidí, fantastická atmosféra a my se jim odvděčíme...

Zlín - Slavia 0:1, body pro obhájce zařídil po šťastném odrazu Hušbauer

Slávistická radost ve Zlíně, střelec gólu Josef Hušbauer (vpravo) v objetí...

Slávističtí fotbalisté za obhajobou titulu vyrazili vítězstvím. V úvodním kole nového ročníku na něj dosáhli ve Zlíně,...

Z nákladního auta na D1 vytekla kyselina sírová, řidič zřejmě zaspal

Jiří Vaculík (vlevo) a Petr Chmela začínali coby spoluhráči v kapele Symfonik...

Mikrospánek mladého řidiče zřejmě stál za nehodou nákladního auta, které převáželo barely s vysoce koncentrovanou...

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Pivovarský guláš se dříve připravoval z koňského masa, dnes vítězí hovězí.

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským...

Další z rubriky

Výskyt pumy hlásí nově lidé na Kroměřížsku, stopy jsou však po velkém psovi

Puma americká

Hned na několika místech Kroměřížska lidé v posledních dnech zahlédli zvíře připomínající pumu americkou. Může to být...

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Pivovarský guláš se dříve připravoval z koňského masa, dnes vítězí hovězí.

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským...

Půltunové pánve dosloužily, skláři je vynášeli v teplotě 1200 stupňů

Výměna rozžhavených pecí na tavení skla ve sklárnách ve Strání-Květná.

Zkušenosti nabrané během mnoha let, soustředění a důvěra v toho, kdo stojí vedle. Skláři v Květné na Uherskohradišťsku...

Najdete na iDNES.cz