Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MAFRA

Otrokovice trápí zápach. Starosta viní bývalou kafilerii a sepsal petici

  • 5
Část Otrokovic obtěžuje zápach. Starosta se svými lidmi proto coby občané iniciovali vznik protestní petice. Podle nich jde zápach z bývalé kafilerie. Ta to odmítá.

Nebývá zvykem, aby se vedení města angažovalo za občany a sepsalo protestní petici. V Otrokovicích se to stalo. Starosta města Jaroslav Budek a jeho dva zástupci iniciovali vznik petice proti zápachu, který obtěžuje obytnou část Baťov.

„Zápach byl tak intenzivní, že už jsme museli zareagovat i jinak. Vystupujeme v této fázi jako občané města. Požadujeme, aby firma odstranila problém. Pokud se to nestane, pod petici se připojí i město,“ vysvětlil Budek.

Jako starosta se obrátil na Českou inspekci životního prostředí i krajský úřad, aby se problémem zabývaly. Od obyvatel dostal asi stovku stížností.

Podle Budka je zápach intenzivní zejména v letních měsících a pochází ze společnosti MAT. Ta dlouhou dobu fungovala jako kafilerie, v níž se zpracovávala uhynulá zvířata.

„Zpracováváme pouze čerstvé odpady z drůbežích či kachních jatek. Uhynulá zvířata u nás nenajdete,“ tvrdí jednatel firmy MAT Evžen Obruča.

Připouští, že mírný zápach z podniku jde, avšak odmítá, že by byl hlavním zdrojem.

„Je tady průmyslová zóna, v níž je znečišťovatelů dost. Historicky se ale všechno svádí na kafilerii,“ hájí se Obruča.

„Proti zápachu děláme hodně. Máme půdní biologický filtr, který má účinnost zhruba 85 procent. Stane se, že se někdy technologie pokazí, okamžitě to ale hlásíme na odbor životního prostředí radnice,“ doplnil.

Zodpovědnost za zápach odmítá i čistička

Mezi možné zdroje zápachu uvedl čistírnu odpadních vod, jež patří společnosti Toma. „Jsem přesvědčený, že pachy z kalu mají dosah jen deset metrů za plot čistírny. Pokud někdo jede po cyklostezce kolem, může to cítit. V obytné zóně ale už ne,“ reagoval člen představenstva Tomy Radek Heger.

Situaci už na místě prověřovala Česká inspekce životního prostředí.

„Případem se aktuálně intenzivně zabýváme. Nyní probíhá kontrola, která však ještě není ukončena,“ nastínila zástupkyně tiskové mluvčí inspekce Jana Jandová.

O tom, co je zdrojem zápachu, však starosta Budek nemá pochyby. Podle něho to je naprosto jasné, a proto už s Obručou opakovaně jednal.

„Přislíbil, že problém odstraní,“ nastínil Budek, podle něhož se situace zlepšila až po sepsání petice na začátku tohoto týdne. Podepsalo se pod ni zatím přes tisíc lidí. „Vyvěsili jsme o ní plakáty, informovali na webu města, v městské televizi,“ přiblížil Budek.

Starosta: Předvolební zviditelnění? To je klišé. Nekandiduji

Obruča v takové občanské angažovanosti hlavního představitele města vidí politické cíle. „Blíží se volby a někteří politici se chtějí zviditelnit,“ míní Obruča.

Budek je členem ČSSD, ovšem v podzimních parlamentních volbách kandidovat nebude.

„Takovou kritiku jsem čekal. Je to klišé. Navíc v dalších komunálních volbách příští rok už kandidovat nebudu,“ brání se Budek.

„Nechceme likvidovat podnikatele, ale odstranit problém,“ upozornil starosta Otrokovic, podle něhož někteří návštěvníci kvůli zápachu předčasně opouštějí město.

Podle Budka se zápach v posledních měsících zvýšil, protože firma MAT má více zakázek a pracuje intenzivněji.

Obruča však říká, že to nesouvisí s africkým morem prasat, na který na Zlínsku uhynulo už kolem 80 divočáků.

„Tato zvířata nekončí v Otrokovicích, ale v zařízení v Mankovicích v Odrách, kam je po společné dohodě odvážíme,“ řekl Obruča. „My máme závazky vůči dodavatelům. Nemíníme se omezovat,“ dodal.