Pes po vyproštění nejprve utekl, pak se ale vrátil, aby hasičům poděkoval. | foto: HZS Zlínského kraje

Pes prolezl kanálem až na Slovensko, hasiči jej hadicí vystrkali zpět

  • 7
Neobvyklý přeshraniční zásah měli o víkendu hasiči ze Zlínska. U bývalé celnice Červený kameň v Nedašově Lhotě uvázl v kanalizační rouře pes a dostal se až na slovenskou stranu.

Pomoc zvířeti přivolala v sobotu navečer náhodná kolemjdoucí. Profesionální hasiči z Valašských Klobouk a dobrovolní hasiči z Nedašovy Lhoty na místě zjistili, že se asi dvouletý pes nachází v kanalizační plastové rouře o zhruba čtyřiceticentimetrovém průměru a nemůže ven.

„Pes byl asi 50 metrů na území Slovenské republiky. Událost tak byla nahlášena i na operační středisko hasičů v Trenčíně,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Průměr kanalizační roury neumožňoval hasičům do kanálu vlézt. Psovi se tak v první řadě snažili zabránit, aby postupoval dál do útrob kanalizace.

„To se jim podařilo pomocí požární hadice, která po natlakování zvětšila svůj objem. Donutit mladého psa, aby zařadil zpátečku a zase z roury vylezl, pak dokázali manipulací s druhou natlakovanou hadicí, která má větší průměr. Hasičům se tak podařilo psa doslova vystrkat,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Zachráněný pes nakonec utekl. Kromě něj hasiči z roury vyprostili ještě kunu. „Ta už ale bohužel nejevila známky života,“ doplnil Žemlička.