K návštěvníkům parku promlouvají zrcadla, využívají unikátní technologii

  • 0
Encyklopedie, film i nevšední instalace zrcadel. Moderní multimediální expozice připomínající první zmínku o Zlínu před 700 lety je k vidění v sadu Svobody. Využívá prvky, které v České republice ještě nikdo nepoužil a návštěvníkům má přinést nevšední zážitek. V centru Zlína bude umístěna natrvalo.

„Výstava mapující celé dějiny města od nejstarších dob až po současnost dosud chyběla. Významné výročí Zlína přímo vybízelo k tomu, ukázat tento úžasný příběh atraktivní formou veřejnosti,“ uvedl náměstek primátora pro oblast kultury Pavel Stojar.

„Expozice bude umístěna v exteriéru, ale jednotlivé prvky jsou navrženy tak, že po rekonstrukci zámku je bude možné umístit uvnitř v plánovaném muzeu historie města,“ dodal.

Výstava má tři formy. Encyklopedie seznámí diváky textem a obrazy s jednotlivými úseky historie města. Autorem textu je spisovatel a publicista Pavel Kosatík, jenž je autorem desítek historických knih. Doplnění obstaraly kresby.

Druhá podoba je takzvaný „imerzní“ film, který návštěvníky provede minulostí prostřednictvím pohyblivé digitální malby. Tvoří ho promítací plocha, na níž se po setmění zobrazí významné momenty v dějinách Zlína. Půjde o sekvence malovaných obrazů, jež návštěvníky přenesou do různých dob, v různých sezonách i různém světle.

Vrcholným prvkem výstavy má být prostorová instalace zrcadel, která je technologicky unikátní a v Česku dosud nebyla použitá. Zrcadla budou přes den formou krátkých výpovědí historických i fiktivních postav spjatých s městem promlouvat k návštěvníkům.

Večer je doplní akustická skladba, pro jejíž podklad byly použity záznamy ze šestnácti zvonic Zlínského kraje. Každý měsíc v roce zazní hlas jiného zvonu. Zvuk doplní pohyblivé světlo, čímž se večer tato část parku zbaví temnoty.

„Hlavním cílem bylo založit zážitkovou, výtvarně hodnotnou a emočně bohatou expozici,“ poznamenala vedoucí odboru kultury a památkové péče Eva Ryndová.

Projekt město připravovalo dva roky ve spolupráci s autorským týmem ze studia Loom on the Moon a byPINK pod vedením Martina Hejla. Ten má zkušenosti s realizací interaktivních a na audiovizuálních médiích založených expozic.