Kavárna bude mít venkovní i vnitřní posezení a bar. Má vhodně navázat na dřívější proměnu parku Komenského. | foto: Vizualizace: Magistrát města Zlína

Ve Zlíně má vzniknout nová kavárna, část zastupitelů s tím nesouhlasí

  • 3
Kavárna s venkovním posezením má vzniknout v místě skleněné přístavby a divadelního sálu ve Zlínském klubu 204, což je bývalá budova krajské knihovny u parku Komenského. Kritikům ale vadí, že město tím přijde o sál určený pro místní soubory a kulturní akce.

Předběžně se počítá s tím, že kavárna otevře ve druhé polovině příštího roku, investici ještě musí schválit městská rada.

„Samozřejmě existuje riziko, že realizace může být ohrožena v důsledku výpadku příjmů příští rok kvůli koronaviru, ale za mě projekt dává smysl,“ řekl náměstek primátora Pavel Brada (ANO).

„Neměla by to být jen kavárna, ale i bistro. Ze strany provozovatelů očekávám velký zájem o tyto prostory,“ dodal.

Projekční práce má na starosti architekt Pavel Mudřík, jenž stojí za oceňovanou proměnou parku Komenského. A právě na ni má nový gastroprovoz navázat.

Bude mít tři části: venkovní posezení, kavárnu ve skleněné přístavbě a bar s posezením v současném sále.

„Chceme, aby se celý prostor otevřel směrem k parku a propojil se s ním. Jde o unikátní místo, kam lidé ve Zlíně rádi chodí, a možnost posezení tady dosud byla omezená,“ zmínil Brada.

Velká oprava budovy skončila v roce 2014, vyšla na 30 milionů korun a evropská dotace pokryla přes 21 milionů. Její podmínkou bylo, že využití objektu se pět let nesmí měnit. Jinak by magistrát musel peníze vracet.

Zázemí zde našly divadelní a folklorní soubory či kontaktní a poradenské centrum pro rodiny s dětmi a seniory. V novém sále se konala vystoupení a při deštivém počasí se sem přesouvaly akce z parku.

Nedávno jsme sál budovali, teď jej ničíme, vadí opozici

Pětiletá lhůta uplynula loni a vedení města se proto vrátilo k myšlence vybudovat v přístavbě plnohodnotnou kavárnu. Ta zde sídlí už nyní, ale je určená zejména pro uživatele budovy.

„Je škoda, že město přijde o takto vybavený sál v centru. Nedávno jsme ho budovali a teď jej zase ničíme,“ podotkl na posledním jednání zastupitelstva Martin Pášma (Zlín 21).

„Celá pěší zóna je pěkně udělaná a není tam třeba zřizovat další kavárnu. Zrušením sálu navíc utrpí všechny subjekty, které v budově sídlí,“ doplnil lidovecký zastupitel Miroslav Kašný.

Náměstek primátora Bedřich Landsfeld (STAN) ale upozornil, že myšlenka na vybudování kavárny vznikla již v době, kdy se proměna bývalé knihovny schvalovala. „Jen nám to tehdy dotační titul neumožnil,“ poznamenal.

Umělecké soubory najdou nové zázemí v 10. základní škole na Bartošově čtvrti. „Tamější sál je ještě lepší než ten současný, který má problémy s akustikou. Členové souborů tam také budou mít lepší podmínky pro parkování,“ konstatoval Brada.