(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Spotřeba papíru na úřadech klesá, pomáhají i elektronické tiskopisy

  • 11
Nejen úřady, ale i výrobní podniky ve Zlínském kraji šetří na papíru a stále více věcí řeší elektronicky. Je to nejen ekologičtější, ale také ekonomičtější. Ušetří tím desítky tisíc korun.

Více než deset tun papíru ušetřily městské úřady ve čtyřech největších městech Zlínského kraje od roku 2013. A když k tomu připočteme krajský úřad a některé firmy, které MF DNES oslovila, jsou úspory ještě výraznější.

Potvrzuje se tak trend, že papír, především formátu A4, nahrazují elektronické formy komunikace.

„Největší úsporu znamenala elektronizace materiálů pro jednání krajské rady a zastupitelstva v roce 2017. Meziročně také spotřebu papíru pozitivně ovlivňuje snaha o centralizaci tisku,“ přiblížila mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

Centralizace tisku znamená, že kopírky a tiskárny nejsou v jednotlivých kancelářích úředníků, ale jedna či dvě na každém patře. I díky tomu kraj snížil spotřebu papíru A4 z téměř 16 tun (6 284 balení po 500 kusech) v roce 2013 na něco málo přes 11 tun (4 620 balení) v minulém roce.

Podobně na tom jsou na zlínské radnici, kde ve stejných letech použili zhruba 16 tun papíru, respektive 11 tun.

Většina úřadů šetří především na tom, že radní a zastupitelé mají podklady k jednání v elektronické podobě. Ve Zlíně však zastupitelé dostávají materiály ještě na papíře, současně tam ale zavádějí zkušební provoz s elektronizací. Kdo ze zastupitelů má zájem, dostane materiály v „moderní“ podobě.

„V polovině roku tento způsob vyhodnotíme. Pokud se osvědčí, zavedeme doručování materiálů v elektronické formě s tím, že by město za tímto účelem poskytlo zastupitelům notebooky či tablety,“ nastínil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Další úspory jsou v rámci chodu radnice. Řada věcí, například žádostí, se nyní řeší elektronicky,“ řekl.

Systematicky se daří snižovat používání papíru i radnici v Kroměříži. Rozdíl v jeho spotřebě je tam mezi lety 2013 a 2018 skoro čtyři tuny. To znamená finanční úsporu přes 50 tisíc korun a také o něco menší ekologickou zátěž.

„Snažíme se snížit vliv činnosti úřadu na životní prostředí, například dlouhodobým snižováním spotřeby kancelářského papíru, vody a elektrické energie. Tím chceme přispět k udržitelnému rozvoji,“ sdělil mluvčí kroměřížského městského úřadu Jan Vondrášek.

„Snižování spotřeby kancelářského papíru se nám daří dosáhnout i přístupem zaměstnanců, kteří tisknou pouze potřebné dokumenty a vždy oboustranně,“ doplnil.

Vsetín nabízí elektronické tiskopisy pro podání

Například ve Vsetíně a v Uherském Hradišti spotřeba papíru meziročně klesá jen mírně, někdy dokonce stoupne. To může být způsobeno i tím, že některým úřadům přibývají kompetence a navíc se do toho promítají volby.

Organizace všech typů voleb leží na radnicích, což způsobuje, že se papíru ve volebních letech spotřebuje více.

Elektronizace dokumentů má však i některé další výhody, například pokud jde o podklady zastupitelům a radním.

„Tento systém je pro nás důležitý i z hlediska ochrany osobních údajů. Někdy se stávalo, že se materiály s osobními údaji ocitly v popelnici, takže mohlo dojít k jejich zneužití,“ zmínila mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Ve Vsetíně využívají stále více i elektronické tiskopisy pro podání. Lidé, kteří chtějí stavět rodinný dům, mohou díky systému města UtilityReport bez papírů zjistit, zda se v daném území nachází dopravní nebo technická infrastruktura. A pokud ano, systém sám rozešle vlastníkům hromadnou žádost o vyjádření k připravované stavbě.

„Podařilo se nám dohodnout se Zlínským krajem, že stejně to bude možné využít na území celého kraje,“ podotkla Raszková.

Kancelářským papírem šetří ale i výrobní podniky. Například v potravinářské společnosti Hamé z Kunovic, která spadá pod holding Orkla Foods Česko a Slovensko, snížili jeho spotřebu od roku 2013 o 40 procent.

„Elektronizace je jednoznačným trendem do budoucna. Teoreticky lze elektronicky nahradit veškerou papírovou komunikaci v kancelářích,“ prohlásil mluvčí firmy Petr Kopáček.