Kardinál Dominik Duka

Kardinál Dominik Duka | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Papežova návštěva Velehradu se odkládá, biskupové jej pozvali do Prahy

  • 7
Brzká návštěva Velehradu, kterou loni ve Vatikánu přislíbil prezidentovi Miloši Zemanovi papež František, se prozatím odkládá. Při Dnech lidí dobré vůle to MF DNES potvrdil kardinál Dominik Duka, který dostal zorganizování papežské cesty do Česka na starosti. Biskupové pozvou Svatého otce i do Prahy.

Na Velehradě se měl papež podle původních plánů nejpozději v roce 2018 potkat s patriarchy ortodoxních církví (více zde). „Vatikánská diplomacie je ale účinnější než nějaký pražský arcibiskup, takže k tomuto setkání už před časem došlo na Kubě,“ posteskl si Duka.

Přesto zájem přivítat papeže Františka při cyrilometodějských slavnostech na Velehradě trvá. „Máme naději, ale nemohu říci, že máme jistotu. Nevzdávám se, přestože jsem byl ve věci větším optimistou než dnes,“ přiblížil Duka.

Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera již ale není reálné, aby se toto pozvání vázané na stejné téma opakovalo, proto nyní zvolili biskupové obecnější pozvání do Prahy.

Není vázáno k žádné konkrétní události, uskutečnit by se mohlo v příštím roce. „Nabízíme krátkou pastorační návštěvu Prahy,“ uvedl Graubner po zasedání českých a moravských biskupů ve Velehradě.

Modlitba za křesťany na útěku

Duka se ujal kázání při úterní dopolední mši, kterou tradičně Dny lidí dobré vůle vyvrcholily. Připomněl při něm historickou roli Velehradu jako místa, které nám prostřednictvím svatých Cyrila a Metoděje darovalo písmo.

„Zde na Velehradě se také v minulém století několikrát rozhodovalo o našem bytí a nebytí. Zde jsme se naučili, komu věřit a koho odmítnout,“ poznamenal kardinál.

Při společných modlitbách se poutníci věnovali i aktuálnímu dění ve světě. „Prosíme tě, Bože, o pomoc všem pronásledovaným křesťanům, kteří museli opustit svou vlast podobně jako Ježíš Kristus,“ zaznělo při bohoslužbě.

Celebroval ji olomoucký arcibiskup Jan Graubner a na nádvoří před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje jí přihlíželo 23 tisíc poutníků. Nechyběla mezi nimi rodina Jiřího Pavky z Veselí nad Moravou oblečená v krojích.

„Poutě v nich absolvujeme vždycky. Na Velehrad jezdíme pravidelně. Pamatuji, jak jsem se tu v roce 1985 rodičům ztratil. To mi bylo deset roků a došel jsem pěšky až do Uherského Hradiště. Naši mě našli až díky policajtům,“ zavzpomínal Pavka.

Přepisování Bible lákalo

Přestože se pouť konala pod téměř jasným nebem, tropické teploty letos nehrozily. Dobrovolníci z Maltézské pomoci tak měli méně práce než obvykle.

„Za oba dny jsme měli jen dva kolapsy z horka a jeden epileptický záchvat. Hodně naopak vyndáváme lidem klíšťata, ošetřovali jsme i odřeniny po pádech z kola. Letošní ročník byl ale klidnější,“ řekla zdravotní sestra Lucie Marešová.

Maltézská pomoc každoročně na Velehradě organizuje také setkání vozíčkářů. Už počtvrté na něj z Klobouků u Brna přijel Jindřich Staňa, který tak byl jedním ze 143 letošních účastníků.

„Nejvíc mě sem táhne přátelství s lidmi a to, že se mezi nimi cítím dobře. Také katolická bohoslužba je pro mne povzbuzením do života,“ ocenil.

Vůbec poprvé si mohli lidé na Velehradě prohlédnout kopii svatováclavské koruny, jejíž originál nechal zhotovit Karel IV. Na letošek totiž připadá 700. výročí jeho narození.

Od roku 2004 je pak součástí cyrilometodějských oslav opisování Bible do takzvaného Velehradského rukopisu. V domě svatého Cyrila a Metoděje se do něj zapojily stovky lidí.

„Bible je velká kniha, která nám říká spoustu cenných věcí, a záznam, který můžeme napsat vlastní rukou, představuje něco neuvěřitelného,“ poukázala Eva Gazdíková, která s dcerou Terezou přepsala několik vět z novozákonního druhého listu Timoteovi.